Vyskytlo sa ďalšie TORNÁDO. Tentoraz sa veterný vír objavil v Poľsku

Peter Minárik

V našej oblasti pokračuje séria búrok, ktoré sa tvoria hneď na viacerých miestach, pričom niektoré z búrok sú silnejšie. Búrky sú početné a vyskytujú sa na mnohých miestach. Na našom území sa zatiaľ nevyskytujú, no v susednom Poľsku pozorovali výskyt tornáda.

Nad našou oblasťou sa nachádza tlaková níž, ktorá zabezpečuje prísun vlhkého a teplého vzduchu. Tento vzduch je veľmi dobrý pre rozvoj búrok. Môžeme povedať, že aktuálne prevládajúce podmienky nad Európou sú vynikajúce a to vrátane Slovenska. Takýto typ búrok je však veľmi nebezpečný a nepredvídateľný.

Na vine je to, že zatiaľ čo v prípade frontálnych búrok alebo búrkových systémov vieme aspoň orientačne určiť trajektóriu, pohyb búrok a približné prejavy, tak v aktuálne prevládajúcej situácii sa búrky predvídajú pomerne ťažko. Búrky totiž môžu náhle vzniknúť, pričom tie môžu byť lokálne aj výraznejšie. O tom sa presvedčili naši susedia. Zatiaľ čo včera zaznamenali tornádo v Česku, dnes hlási výskyt tornáda susedné Poľsko.

Početné búrky sú nebezpečné

V našej oblasti sa od nedeľňajšieho rána vyskytlo niekoľko búrok a to od Atlantiku až po Baltské more. Na našom území udrelo aktuálne okolo 2500 bleskov, no v celej Európe už takmer 180 000 a ako vidieť na mape bleskov, búrky sa vyskytli prakticky všade.

aktuálne zaznamenané blesky k 17:45
aktuálne zaznamenané blesky k 17:45, zdroj: blesky.bourky.cz
 

Z drvivej časti tieto búrky nie sú nebezpečné, no lokálne sa vyskytne aj silnejšia búrková bunka, ktorá je schopná vyprodukovať krúpy, či dokonca tornádo. Včera zosadlo slabšie tornádo v Česku pri Děčíne a teraz hlásia výskyt tornáda v susednom Poľsku.

Tornádo zosadlo na severe Poľska

V popoludňajších hodinách zaznamenali veterný vír pri meste Stargrad, v Západopomorskom vojvodstve. Pri tomto meste sa nachádza jazero Miedwie a nad jeho hladinou pozorovali veterný vír.

Z meteorologického hľadiska ide o slabé tornádo, ktoré je označované ako vodná smršť, respektíve landspout. Landspout je špecifický typ tornáda, ktorý sa nevyskytuje v spojení s mezocyklónou, typickou pre supercelárne búrky.

 

Veterné smršte sa tvoria počas rastovej fázy kumulusov konvektívneho oblaku. Keď sa povrchové vetry zbiehajú a vytvárajú rotujúci vír na povrchu, tento vír je potom vtiahnutý smerom nahor do stúpavého prúdu oblaku.

veterný vír v Poľsku
veterný vír v Poľsku, foto: Karolina Piórkowska

Veterné smršte sú zvyčajne slabšie a kratšie trvajúce ako typické tornáda, často trvajú iba približne niekoľko sekúnd, či minút. Spôsobujú menej škôd, pretože sú menej intenzívne. Škody nehlásia ani zo susedného Poľska.

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd