Výstraha pred BÚRKAMI: Búrky budú teraz ešte silnejšie. Hrozia problémy

Peter Minárik

Búrky by dnes mali byť na našom území najintenzívnejšie z tohto týždňa. Intenzívne búrky sa na našom území vyskytujú od skorého rána, kedy zasiahli predovšetkým západné Slovensko a teraz je na rade stredné a postupne aj východné Slovensko. Pripraviť sa treba na nebezpečné javy.

Od ranných hodín vystrájajú na našom území intenzívne búrky. Tie zasiahli ráno predovšetkým západné Slovensko, kde priniesli výdatné zrážkové úhrny. Najväčšie problémy zaznamenali v Podhájskej, kde miestna zrážkomerná stanica zaznamenala viac ako 50 mm zrážok. Po búrke zaplavilo v obci miestne komunikácie.

Aktuálne sa najsilnejšia búrka na našom území vyskytuje v oblasti Banskobystrického kraja. Na juh, do okresov Lučenec, Poltár a Detva priniesla búrka taktiež intenzívne zrážky. Problémy sú aktuálne už aj v Lučenci.

 

Dnes však bude problémov ešte oveľa viac. Búrky totiž budú stacionárne a v priebehu popoludnia budú naberať na intenzite. Nebezpečných poveternostných javov, tak bude ešte oveľa viac.

Búrky dnes budú silné

Búrky dnes na naše územie priniesli už 2603 bleskov a toto množstvo nie je rozhodne konečné. V nadchádzajúcich hodinách budú búrky ešte oveľa intenzívnejšie. Problémom bude predovšetkým to, že búrky budú veľmi statické.

Ich pohyb tak bude pomalý a tak budú prinášať intenzívne zrážkové úhrny, ktoré môžu zaplaviť aj ďalšie obce a mestá na našom území.

naša predpoveď dnešných búrok
naša predpoveď dnešných búrok

Doteraz najintenzívnejšie búrky boli na západe Slovenska, no teraz sa ťažisko presunie na stredné Slovensko, postupne na pomedzie stredného a východného Slovenska a vo večerných hodinách hrozia búrky predovšetkým na východnom Slovensku.

Silné búrky nečakajú len naše územie, ale aj celú Európu. Meteorologická služba Estofex vydala varovanie 2. stupňa pre mnohé krajiny, vrátane časti nášho územia.

predpoveď služby Estofex
predpoveď služby Estofex
 

To len potvrdzuje, že dnešné búrky budú skutočne silné a problematické. Odporúčame preto sledovať a radar a počítať predovšetkým s prívalovými zrážkami.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd