Západnú Európu zasiahla ďalšia vlna horúčav. Prepísalo sa viacero teplotných rekordov

Dominik Cenkner

Presne pred týždňom sme vás informovali o vlne horúčav, ktorá zasiahla najmä Španielsko, kde teploty stúpali aj nad +30 °C. Len o niekoľko dní po tom dorazila do oblasti ďalšia vlna horúčav, ktorá tentokrát zasiahla aj Francúzsko.

Teploty typické pre júl zaznamenali v sobotu 11. marca na viacerých miestach Španielska. V meste Elche v provincii Alicante bolo najteplejšie. Zaznamenali tam teplotu +31,8 stupňa Celzia v tieni, informovala národná meteorologická agentúra AEMET.

Jedným z mimoriadne teplých miest bola aj Almassora v provincii Castellón vo Valencii, kde teplota dosiahla +30,7 stupňa Celzia. Ako sa zdôrazňuje na sociálnych sieťach, provincia v sobotu zažívala teploty „typické pre júl“. Predchádzajúci teplotný rekord tam bol +30,8 stupňa °C. Viac ako +30 stupňov °C bolo zaznamenaných aj na najmenej niekoľkých ďalších miestach na východnom a južnom pobreží.

Ďalšia vlna horúčav zasiahla Španielsko

Štvrtok 16. marca dorazila do oblasti ďalšia vlna horúčav. Teploty opäť raz prepisovali rekordy.

V Španielsku a Francúzsku boli dni v závere uplynulého pracovného týždňa opäť mimoriadne horúce. Nachádzala sa tam silná tlaková výš, ktorá spôsobila, že teploty na mnohých miestach prekročili hranicu +30 °C už v prvej polovici marca. Pri takýchto teplotách bolo prekonaných mnoho teplotných rekordov pre toto ročné obdobie.

Vo štvrtok 16. marca, bolo v Španielsku takmer dosiahnutých +30 °C. V San Sebastiáne v Baskicku na severe krajiny, neďaleko francúzskych hraníc, dosiahli teploty +29,1 °C, čím bol zaznamenaný rekord pre mesiac marec. Teploty +25 až +28 °C sa rozšírili po celej krajine. Neďaleké Trois Ville v departemente Pyrénées Atlantiques na juhu Francúzska tiež zaznamenalo rekordnú marcovú teplotu, a to +29,7 °C.

Rekordy sa prepisovali aj vo Francúzsku

Vo Francúzsku padlo niekoľko mesačných teplotných rekordov. Napríklad v meste Bustince bola zaznamenaná teplota +28,5 °C, čím bol prekonaný mesačný rekord, ktorý bol +27,9 °C a bol zaznamenaný 31. marca 2021.

V Bagnères-de-Luchon dosiahla teplota +26,5 °C (čím bol prekonaný predchádzajúci rekord, ktorý bol +26,2 °C a pochádza z 24. marca 1996). V Bazus-Aure bolo zaznamenaných +25,1 °C (predchádzajúci rekord bol 24,6 °C a dosiahol sa 11. marca 2017).

V Arbéoste bolo zaznamenaných +23,4 °C, čím bol o 0,2 °C prekonaný predchádzajúci rekord z 11. marca 2017. Aston s teplotou +17,4 °C prekonal rekord +16,2 °C z 12. marca 2020.

A nakoniec, Ayros Arbouix vyrovnal rekord z 21. marca 1990 s teplotou +27,5 °C. Okrem toho niektoré mestá v severnej polovici krajiny prvýkrát v tomto roku prekročili hranicu +20 °C: to bol prípad stanice Angers, ktorá zaznamenala +20,9 °C, čo je najvyššia hodnota od 31. októbra.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd