Záplavy v Dubaji bolo vidieť až z vesmíru. Takto ich zachytila družica NASA

Záplavy v Dubaji bolo vidieť až z vesmíru. Takto ich zachytila družica NASA
Dominik Cenkner

Družica amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) zachytila dôsledky silných prívalových dažďov, pri ktorých v Spojených arabských emirátoch pred časom spadol miestami aj dvojročný úhrn zrážok za 24 hodín. Na fotografiách sú viditeľné veľké vodné plochy v miestach, kde sa pred búrkami nenachádzali, a to aj dva dni po smršti.

Nebývalé prívalové dažde minulý týždeň zatopili časti územia Spojených arabských emirátov. V Dubaji len za 12 hodín napršalo ročné množstvo vody, v oblastiach ďalej na východe meteorológovia zaznamenali takmer dvojročný úhrn zrážok za menej ako deň. Najviac pršalo v oblastiach severne a východne od hlavného mesta Abú Zabí.

V dôsledku historicky výdatných dažďov sa krajina rýchlo potopila pod vodu. Tá navyše len veľmi pomaly ustupovala. Záplavy boli najextrémnejšou udalosťou spojenou s počasím v krajine od začiatku merania pred 75 rokmi.

 

Najväčšie záplavy v histórii Spojených arabských emirátov boli také rozsiahle, že ich z vesmíru zachytil satelit americkej NASA, a to aj dva dni po tom, čo sa mraky rozplynuli. Na fotografiách družice Landsat 9 sú po povodniach viditeľné veľké kaluže vody. Landsat 9 zbiera podrobné snímky zemského povrchu a spolu s NASA ju prevádzkuje United States Geological Survey.

Povodne z vesmíru

Tmavomodré kaluže na vyššie uvedených snímkach sú v ostrom kontraste s obvykle suchou pôdou v regióne, ktorá má prevažne hnedú farbu. Zobrazené záplavy sa týkajú najjužnejšej časti Dubaja. Družica tiež zachytila veľkú vodu v Abú Zabí. Plytké vodné plochy sa zobrazujú svetlo modro. Väčšie a hlbšie nádrže po povodniach sú tmavo modré.

Snímky boli zhotovené s falošnými farbami, aby sa prítomnosť vody na pozadí suchej zeme zvýraznila. Zachytené odtiene teda nezodpovedajú presne tomu, ako by sa javili človeku, ktorý by sa pozeral z vesmíru, ale uľahčujú rozpoznanie rozdielov.

Prívalový dážď, ktorý zasiahol Spojené arabské emiráty, bol súčasťou väčšieho búrkového systému, ktorý sa minulý týždeň prehnal cez Arabský polostrov. Rovnaký systém priniesol smrtiace záplavy aj do neďalekého Ománu.

 

Podľa ománskych médií, ktoré zverejnili zábery zaplavených obcí, v susednom Ománe zahynulo po troch po sebe nasledujúcich dňoch prudkých dažďov 19 ľudí vrátane školákov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Servác
Zajtra
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd