Zimné počasie má smrtiaci efekt pre naše vtáctvo. Slovenskí ochranári preto prosia o pomoc

Zimné počasie má smrtiaci efekt pre naše vtáctvo. Slovenskí ochranári preto prosia o pomoc
Veronika Salayová

Ochladenie, ktoré trvá na Slovensku už vyše týždňa, sa dotklo aj našej prírody. Slovenskí ochranári prosia ľudí o pomoc pre naše vtáctvo, ktoré práve hniezdi. 

Ako vieme, príjemné jarné počasie vystriedalo výrazné ochladenie, ktoré na Slovensku trvá už vyše týždňa. Najviac sa toto ochladenie dotklo severných okresov, kde sú prízemné mrazy takmer na dennom poriadku.

Okrem mrazov trápi sever Slovenska aj sneženie, pričom najmä na Orave či Kysuciach nie je núdza ani o sneh a vo vyšších polohách sa dá nájsť aj nová 20-centimetrová pokrývka.

Toto ochladenie však škodí najmä prírode. Od februára prevládali na našom území výrazne nadpriemerné teploty, preto sa niet čo čudovať, že napríklad vtáctvo reagovalo na vysoké teploty tak, že je tu jar a je čas hniezdenia. 

 

Ako pomôcť prírode?

Zmena počasia si však vyberá svoju daň − trpia rastliny, ovocné stromy, hmyz aj naše vtáky. Aktuálna zima má smrtiaci efekt najmä pre naše vtáctvo na severe Slovenska, kde je v rámci nášho územia najchladnejšie. 

Slovenskí ochranári preto prosia dobrých ľudí o pomoc. „Aktuálne prebiehajúce počasie má smrtiaci efekt na niektoré, práve hniezdiace druhy vtáctva. Prosíme vás, naplňte vaše kŕmidlá, zachránite tak životy. Ďakujeme,“ vyzýva ľudí Chránená krajinná oblasť Kysuce. 

 

Chladné počasie na Slovensku má pretrvávať ešte konca týždňa a následne sa v priebehu víkendu malo počasie umúdriť a teploty by opäť mali stúpať k jarným hodnotám. Viac o víkendovom oteplení sa dočítate v tomto článku

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
25 °C / 9 °C
Galina
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd