ZLÉ počasie na Slovensku sa potvrdzuje. V týchto regiónoch to bude najhoršie

Peter Minárik

Aj najnovšie predpovede naznačujú, že sobotňajšie popoludnie prinesie na Slovensko nepriaznivú vlnu počasia. Studený front, ktorý začne v sobotu cez naše územie postupovať prinesie síce dočasné, no silné poryvy vetra, ktoré majú potenciál páchať aj materiálne škody. Silný vietor začne naberať na sile od západu a postupne zosilnie na celom území.

Počasie na Slovensku chystá zmenu, ktorá príde po dvoch veľmi teplých dňoch. Ešte v piatok a v sobotu bude na našom území panovať síce oblačné, no veľmi teplé počasie. Od západu až juhozápadu sa k nám po okraji presúvajúcej tlakovej níže z Nemecka nad Poľsko bude dostávať teplý vzduch.

Pripravte sa na veľmi príjemné teploty. V piatok sa maximálne teploty dostanú na +13 až +17 °C, no v sobotu bude ešte teplejšie a to od +15 až do +21 °C.

Veľmi teplá sobota však bude ukončená postupom spomínaného studeného frontu, ktorý bude pripomínať pravú letnú búrkovú atmosféru. Po teplom dni totiž prídu ťažké mračná, ktoré by mohli priniesť aj búrky.

 

Vietor bude nebezpečný

Front by mal podľa predbežných predpovedí začať postupovať okolo 16:00 nad západné Slovensko. Načasovanie a intenzita vetra sa ešte môže zmeniť, no aktuálne behy numerických modelov počítajú s tým, že najsilnejší vietor bude na západnom Slovensku.

očakávané maximálne nárazy vetra
očakávané maximálne nárazy vetra, iMeteo.sk

Na mape maximálnych nárazov vetra si môžete všimnúť, že to najhoršie sa čaká nad Rakúskom, no postihnutá bude prakticky celá západná polovica Slovenska, kde to bude veľmi nebezpečné. Poryvy vetra by mohli dosahovať rýchlosť až okolo 30 m/s, čo je v prepočte viac ako 100 km/h.

 

Smerom na východ budú maximálne poryvy vetra o čosi slabšie. Nárazy vetra môžu síce dosahovať rýchlosť do 30 m/s aj inde, no len na horách. V nižších polohách sa očakávajú nárazy vetra maximálne do 23 m/s (83 km/h).

Z mapy jednoznačne vyplýva, že najnebezpečnejšie to bude v Bratislavskom, v Trnavskom, v Nitrianskom a v Žilinskom kraji. Spozornieť však treba aj na západe Žilinského a Banskobystrického kraja. V týchto okresoch bude počasie najnebezpečnejšie a silný vietor bude mať potenciál páchať škody.

Pekné a teplé sobotňajšie počasie tak môže vyhnať mnohých ľudí do prírody, no pozorne sledujte meteorologický vývoj situácie a pripravte sa dostať do bezpečia. Viac informácii o tom, čo sa chystá sa dočítate TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd