Zrážky ustávajú, počasie teraz konečne prinesie príjemnú zmenu. Takýto bude tento týždeň

Zrážky ustávajú, počasie teraz konečne prinesie príjemnú zmenu. Takýto bude tento týždeň
Peter Minárik

Zrážky na našom území konečne ustávajú a situácia sa v priebehu dnešného dňa začne stabilizovať. Od nebezpečenstiev by sme si mali na pár dní oddýchnuť. Aké počasie teda prinesie tento týždeň?

Cez víkend sme zažili skutočne bláznivé počasie, ktoré prinieslo dva extrémy. V sobotu do našej oblasti vrcholil príliv veľmi teplého vzduchu, ktorý vyháňal teploty na našom území na poriadne vysoké hodnoty až nad +10 °C. Na juhu nášho územia sme dokonca zaznamenali teplotu až cez +19 °C, čo zo soboty činilo jeden z najteplejších zimných dní v novodobej histórii. Teplejší bol len záver februára v roku 2021, kedy sme na Slovensku namerali teplotu cez +20 °C.

Zatiaľ čo sobota bola mimoriadne teplá, ba extrémne teplá, tak počnúc polnocou na nedeľu sa počasie diametrálne zmenilo. Ovplyvňovať nás začal vlniaci sa front spolu s tlakovou nížou so stredom nad severným Jadranom, ktorá do našej oblasti od juhozápadu pumpovala mimoriadne vlhký vzduch. Ten sa postaral o extrémne zrážky predovšetkým na južných svahoch Veľkej Fatry a Nízkych Tatier.

Výdatné zrážky na južných návetriach Veľkej Fatry sa prejavili na úhrnoch na Donovaloch, kde za nedeľu spadlo viac ako 70 mm. Vplyvom toho rieka Revúca, ktorá odvodňuje oblasť Veľkej Fatry dosiahla až úroveň 3. povodňového stupňa, čo spôsobilo problémy aj v meste Ružomberok.

 

Ešte nebezpečnejšia situácia však bola v Nízkych Tatrách. Na meteorologickej stanici v Jasnej spadlo za 24 hodín viac ako 100 mm zrážok. Tento úhrn bol zaznamenaný na severnej strane Nízkych Tatier, no rieku Demänovka to príliš neovplyvnilo a táto rieka stihla odviesť vodu z Nízkych Tatier. Na južných svahoch Jasnej nanešťastie zrážkomery nie sú, tak je ťažké odhadnúť, koľko presne tu spadlo, no rieky a potoky pod Nízkymi Tatrami dosiahli až 2. povodňový stupeň a aktuálne stále stúpa Hron, ktorý dosahuje na celom svojom profile až úroveň 2. povodňového stupňa.

Počasie sa upokojí

V priebehu noci však zrážky začali našťastie ustávať a situácia sa v priebehu dnešného dňa bude stabilizovať. Dnes nás stále čaká prevažne oblačné až zamračené počasie, no zrážky by sa mali vyskytovať už len na východnom Slovensku. Nebudú však výrazné.

V priebehu zajtrajšieho dňa sa môžete tešiť na výraznejšiu zmenu k lepšiemu. Zima síce stále nehrozí, ale užijeme si oveľa viac slnečných lúčov.

 

Teplý február bude pokračovať

Nad strednou Európou sa už dnes začne zvýrazňovať tlaková výš, ktorá začne v priebehu zajtrajšieho dňa zasahovať aj nad naše územie. Od západu sa tak začne nad Slovenskom oblačnosť pretrhávať.

V nadchádzajúcich dňoch by malo na našom území prevládať stabilnejšie počasie so slabými zrážkami, no teplý charakter februára bude pokračovať. Teploty by sa na našom území mali aj naďalej pohybovať nad hranicou +10 °C, čo je na február výrazne veľa. Ako to bude vyzerať deň po dni si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd