Až 95 % existujúceho oceánskeho podnebia do roku 2100 zmizne, ak budú stúpať emisie CO2

Dominik Cenkner

Do konca storočia by mohlo byť až 95% zemských oceánov teplejších, kyslejších a menej pohostinných k životu. Vyplýva to zo štúdie vedcov z Northwestern University.

Klimatická zmena spôsobuje bezprecedentné otepľovanie a okysľovanie oceánov Zeme. Tieto zmeny môžu do konca storočia zmeniť až 95 percent povrchov oceánov, tvrdí nová štúdia.

Jasné varovanie zverejnil vo štvrtok tím vedcov pod vedením Northwestern University, ktorí sa obávajú, že teplejšie a kyslejšie povrchy spôsobia, že oceány na našej planéte budú menej pohostinné voči morskému životu.

Tím pomocou globálnych modelov oceánskej klímy vypracoval dva emisné scenáre: jeden s maximom emisií skleníkových plynov do roku 2050, ktorý sa však po zvyšok storočia spomaľuje. Vedci ho pomenovali ako miernejší.

Druhý prístup nazvali „ako obvykle“. Emisie v ňom pokračujú v raste počas nasledujúcich 80 rokov.

Hrozivé výsledky

Prvý scenár ukázal, že 36 % súčasných podmienok povrchu oceánov zostane v priebehu 20. storočia, ale zmizne do roku 2100. Extrémny scenár však zvyšuje výmeru na alarmujúcich 95 percent.

Rýchlosti zmien atmosférického CO2 za posledné storočie sú o dva až tri rady vyššie ako väčšina zmien pozorovaných za posledných 420 000 až 300 miliónov rokov. 

„To naznačuje, že táto výzva môže byť pre mnohé existujúce druhy bezprecedentná.“ Uviedli to autori štúdie publikovanej v odbornom časopise Nature.

Toto rýchle tempo zmien životného prostredia znamená, že do konca 21. storočia by veľké časti zemského oceánu mohli zažiť podnebie, ktoré dnes nezažívajú.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd