Dnes začne výraznejšie snežiť. O koľkej čakať snehové vločky u vás?

Peter Minárik

Počas dnešného popoludnia zavíta na naše územie výrazná vlna sneženia, ktorá prinesie zrážky hneď do niekoľkých oblastí Slovenska, pričom prevažne pôjde o zrážky snehové. Do zajtrajšieho rána sa vytvorí aj výraznejšia snehová pokrývka. Snežiť by mohlo aj v nižších polohách. Kedy sa očakáva sneženie u vás?

Naše územie dnes čaká vlna výrazného sneženia. Postará sa o to front spolu s tlakovou nížou, ktorá sa bude presúvať cez naše územie smerom nad Ukrajinu. Vlna sneženia čaká naše územie predovšetkým v nočných hodinách, kedy budú súčasne aj klesať teploty.

Už niekoľko dní vás informujeme, že najvýraznejšie sneženie sa očakáva na severe Slovenska, kde by malo spadnúť aj najviac snehu. Obzvlášť nebezpečné bude ráno, kedy sa očakáva celkom výrazná vrstva čerstvého snehu.

Snežiť začne postupne

Presúvajúca sa tlaková níž nad Ukrajinu prinesie už počas dňa nad naše územie zrážky. Prevažne pôjde o zrážky kvapalné a snežiť by malo od približne 500 metrov.

V priebehu popoludnia však nad Slovensko začne po okraji spomínanej tlakovej níže nad naše územie od severovýchodu zatekať chladný vzduch a spolu s tým sa začne hranica sneženia výraznejšie znižovať. Na animácii môžete vidieť, ako sa bude znižovať hranica sneženia.

V nočných hodinách, už okolo polnoci, sa zrážky očakávajú len na severe a východe územia a pršať by malo len v tých najnižších polohách. Na viacerých miestach severného a východného Slovenska sa tak vytvorí snehová pokrývka.

Napadne aj 10 cm snehu

Do zajtrajšieho rána sa vytvorí snehová pokrývka v takmer celom Žilinskom a Prešovskom kraji. Napadnúť by tu mohlo prevažne okolo 5 cm nového snehu, avšak v krajných severných okresoch by malo napadnúť až okolo 10 cm. Sneženie sa očakáva aj na západe Košického kraja.

Počas soboty intenzita sneženia zoslabne, avšak sneh sa na severe nebude tak rýchlo topiť. Teploty by sa totiž mali pohybovať pod bodom mrazu.

Cez víkend čakajú naše územie ďalšie zrážky a tie by mohli zavítať aj na západné Slovensko. Keďže už na celom území Slovenska bude natečený studený vzduch, tak snehové vločky by sa mohli objaviť aj v takej Bratislave. 

V nadchádzajúcich hodinách sa tak na našom území očakávajú prvé snehové vločky aj polohách, ktoré ešte snehové vločky túto sezónu nezažili a ak ešte nemáte prezuté pneumatiky, tak radšej na severe a východe nejazdite.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd