Sever a východ Slovenska zasiahli povodne. Lejak teraz čaká najmä západ

Dominik Cenkner

Počas nedele sa na viacerých miestach nášho územia vyskytovali zrážky, pričom tie boli lokálne aj výraznejšie. Intenzívne zrážky v kombinácii s búrkami zasiahli predovšetkým východ Slovenska a Oravu. Výdatné zrážky sa teraz posunú do ďalších lokalít.

Po sérii niekoľkých vĺn horúčav začal do našej oblasti od piatka prenikať zvlnený studený front od západu. Spočiatku sa mu mnohí tešili.

Veď priniesol ochladenie, ale aj búrky, ktoré boli sprevádzané zrážkami. Tie Slovensko nutne potrebuje, nakoľko väčšiu časť nášho územia trápi sucho.

Kým v priebehu piatka bola situácia ešte únosná, sobota už priniesla prvé problémy. V okolí Tatier sa sformovali silnejšie búrky, ktoré so sebou priniesli nárazový vietor i prívalové zrážky. Slovensko to ešte ustálo, horšie dopadla poľská strana v prihraničných oblastiach. Bleskové povodne tam zaplavili pár obcí.

Záplavy v jednej z obcí v Poľsku, pri hraniciach so Slovenskom, zdroj: facebook.com/@112malopolska
Záplavy v jednej z obcí v Poľsku, pri hraniciach so Slovenskom, zdroj: facebook.com/@112malopolska

Nedeľa bola kritická na viacerých miestach

V priebehu dnešného dňa dochádzalo k tvorbe početných búrok. Tie najskôr vznikali opäť raz v oblasti Tatier, ale následne sa rozmohli najmä na východ územia.

Najsilnejšie udreli v okolí Prešova. Kvôli bleskovým povodniam musela polícia uzatvoriť aj úsek D1. Na 385. km, úsek medzi Chminianskou Novou Vsou a Fričovcami, sa zosunul svah. 

Vodu na cestách však hlásil aj Sabinov. Vodiči museli zniesť zdržanie na viacerých úsekoch, pričom niektoré boli úplne uzavreté.

Blesková povodeň na D1 pri Prešove, zdroj: Maťo Martinov
Blesková povodeň na D1 pri Prešove, zdroj: Maťo Martinov

Najhoršie si odniesla Orava

Takmer všetko, čo sa v okolí Tatier sformovalo, či už išlo o búrky alebo dážď, smerovalo ďalej na severozápad. Na Orave preto pršalo prakticky niekoľko hodín, čo neostalo bez následkov.

Prvé správy prichádzali z Trstenej. Na sídlisku Západ došlo k vyliatiu vodného toku Vlčí potok. Voda sa dostala do ulíc v takej miere, že mesto vyhlásilo tretí stupeň povodňovej aktivity. Stúpali však aj ďalšie vodné toky. Kritická situácia nastala aj v obci Oravice.

Takto to popoludní vyzeralo pri obci Oravice, zdroj: Dominik Janiga
Takto to popoludní vyzeralo pri obci Oravice, zdroj: Dominik Janiga

Spadlo cez 100 mm zrážok

Už radarové údaje nasvedčovali tomu, že na niektorých miestach mohlo spadnúť extrémne množstvo zrážok. Za pravdu im dali aj samotné zrážkomerné stanice.

Po 20. hodine už môžeme skonštatovať, že v Trstenej spadlo v priebehu 24 hodín 102 mm zrážok. Aj ďalšie stanice udávajú vysoké úhrny. Ide napr. o Tvrdošín (94,8 mm), Lokca (73,9 mm) či spomínané Oravice kde spadlo 61,6 mm zrážok. Vynechať pritom nemôžeme ani východ.

V Lipovciach pri Sabinove spadlo 92 mm zrážok. Na krajnom východe, v Osadnom, 34,7 mm a v Hranovniciach či Tatranskej Javorine 50 mm.

zdroj: shmu.sk
zdroj: shmu.sk

Aj na západe bude výdatne pršať

Intenzívne pole zrážok sa teraz nasúva nad západné Slovensko a nad západným Slovenskom zotrvá až do utorkového rána. Numerické modely počítajú s tým, že na západnom Slovensku spadne ojedinele aj viac ako 100 mm zrážok. Najintenzívnejšie by malo pršať v noci a počas pondelka. Potom zrážky zoslabnu.

očakávaný úhrn zrážok
očakávaný úhrn zrážok

Zrážkam to však nebude koniec. V priebehu pondelka a aj v utorok treba na Slovensku počítať s ďalšími zrážkami a aj s búrkami, ktoré môžu spôsobiť problémy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
22 °C / 4 °C
Svetozár
Zajtra
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd