Na Slnku došlo k solárnej erupcii. Zem zasiahne geomagnetická búrka

Veronika Salayová

Solárna erupcia na južnej strane Slnka v najbližších dňoch zapríčiní slabšiu geomagnetickú búrku, pri ktorej budú viditeľné aj polárne žiary. 

Menšia geomagnetická búrka sa môže na Zemi objaviť najbližšie dni. Podľa Space Weather prúd vysokorýchlostného slnečného vetra zasiahne magnetické pole Zeme 15. až 16. januára.

Na Slnku totiž došlo k vyvrhnutiu častíc s vysokou energiou smerom k našej Zemi. Prúd týchto častíc potom interferuje s magnetickým pólom našej planéty. 

Plynný materiál smerom k našej Zemi prúdi z južnej strany Slnka, kde tentoraz došlo k slnečnej erupcii. 

Môžu sa objaviť výpadky signálu

Geomagnetické búrky môžu dosiahnuť intenzitu od G1 po G5, pričom našu Zem by mala cez víkend zasiahnuť geomagnetická búrka najslabšej intenzity, čiže G1. 

Závažné dopady slnečnej búrky na ľudí sa neočakávajú. Môžu sa však vyskytnúť menšie výpadky satelitných sietí, vrátane GPS, mobilného či internetového signálu. 

Space Weather ďalej pripomína, že arktické polárne žiary by sa mohli objaviť už v sobotu 15. januára v severských krajinách Európy a Severnej Ameriky. 

Silná solárna erupcia na odvrátenej strane Slnka

V stredu došlo na Slnku k ďalšej solárnej erupcii na odvrátenej strane Slnka. Počas ranných hodín sa na severovýchodnom okraji Slnka objavil obrovský oblak horúcej plazmy.

Podľa Space Weather išlo pravdepodobne o udalosť triedy M alebo X. Ak by výron tejto koronárnej hmoty smeroval k našej planéte, zrejme by došlo k pomerne silnej geomagnetickej búrke, ktoré by mohli narušiť funkčnosť satelitov na obežnej dráhe, ovplyvniť leteckú dopravu či spsôobiť výpadky elektrickej energie. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd