Obrovská rieka Rýn v Nemecku vysychá. Malé toky na východe Nemecka začali tiecť naopak

Dominik Cenkner

Sucho, sucho a opäť raz sucho. V posledných týždňoch až mesiacoch akoby nepíšeme o ničom inom. Ide však o závažný problém, s ktorým bojujú viaceré európske krajiny.

Sucho je priam nosnou témou tohtoročného leta. Vlastne ono to začalo ešte skôr.

Slabú zimu v Európe vystriedala teplá jar a následne dorazilo horúce leto. S nedostatočným množstvom zrážok a vysokými teplotami bojujú na viacerých frontoch.

Len včera sme vám zo Slovenska priniesli dvojicu článkov. Prvý poukazoval na to, že kvôli suchu prestávajú chovatelia pásť ovce na lúkach a už ich ustajňujú. To im zvýši náklady na kŕmne zmesi, ktoré musia zvieratám podávať oveľa skôr, ako po iné roky.

V druhom sme vás informovali o aktuálnych dátach v súvislosti so suchom na našom území. Až 10 obcí muselo vyhlásiť mimoriadnu situáciu pre nedostatok vody.

Rieky vysychajú pred očami

Pozornosť v tomto článku chceme upriamiť na Nemecko. Podľa dostupných meteorologických údajov, v niektorých oblastiach krajiny nespadlo za 3 mesiace ani 100 mm zrážok.

To malo za následok, že niekoľko vodných plôch úplne vyschlo. A znižuje sa aj hladina najväčších riek.

V niektorých oblastiach v Nemecku spadlo za 90 dní aj menej ako 100 mm zrážok, zdroj: facebook.com/@unwetteralarm
V niektorých oblastiach v Nemecku spadlo za 90 dní aj menej ako 100 mm zrážok, zdroj: facebook.com/@unwetteralarm

Z mohutného Rýna je teraz len smutný pramienok. Týždne sucha si na rieke vybrali svoju daň. Hladina vody v Bingene je v súčasnosti len 71 centimetrov. Normálna hladina je 2,11 metra.

Ak nebude čoskoro pršať, situácia sa môže ešte zhoršiť: Najnižšie hodnoty boli namerané v októbri 1985 s 32 centimetrami, v suchom lete 2003 klesla hladina na 58 centimetrov.

Pokles jeden centimeter za dva dni

Ak bude sucho pokračovať - a na to to momentálne vyzerá - rekordné hodnoty stavov vodných hladín sa výrazne priblížia.

Z tabuliek vodných stavov spolkovej krajiny Porýnie-Falcko vyplýva, že Rýn stráca v priemere až jeden centimeter vody každé dva dni.

Situácia vo východnom Nemecku nie je o nič lepšia: Spréva odvádza tak málo vody, že dokonca tečie opačným smerom a vlieva sa do berlínskeho jazera Müggelsee. Hladina vody pritom klesá vo všetkých berlínskych jazerách.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd