Slovensko zasiahli najsilnejšie búrky. Západ zaplavila voda. Ďalšie silné búrky ešte prídu

Peter Minárik

Slovensko má za sebou najbúrlivejší deň, ktorý na naše územie priniesol tisícky bleskov a dokonca aj extrémne nebezpečné sprievodné javy. V mestách a v obciach v okolí Malých Karpát voda zaplavila pivnice a cesty.

Začiatok mája priniesol na naše územie veľmi divoké počasie. V utorok sme na našom území prvýkrát zaznamenali letný deň, teda deň s teplotou nad +25 °C. To výnimočné samo o sebe nie je, no zaujímavé je to, že ide o najneskorší prvý letný deň na území Slovenska od roku 1997.

Spolu s letnými teplotami zvyčajne prichádzajú aj búrky a práve tie už niekoľko dní úradujú aj na našom území, pričom počas dnešného dňa sme zaznamenali najnebezpečnejšie búrky. Tie zasiahli západné Slovensko.

Udrelo cez 10 000 bleskov

Do našej oblasti prúdi od juhu teplý vzduch a súčasne sa nad našou oblasťou nachádza oblasť nižšieho tlaku vzduchu. Tá prináša vlhkosť, čo je v letnom období takmer vždy dosť nebezpečné.

Teplý a vlhký vzduch sa tak ľahko labilizuje a labilné prostredie je veľmi vhodné, ba dokonca vynikajúce pre tvorbu kopovitej oblačnosti a následných búrok. To sa už niekoľko dní na našom území deje a diať sa ešte bude.

Streda však priniesla zatiaľ najintenzívnejšie búrky. Prvé búrky sa vyskytovali v oblasti stredného Slovenska. Sústredené boli do oblasti hôr a priniesli desiatky bleskov. Výraznejšie škody však nenapáchali. To sa však začalo meniť v druhej polovici popoludnia.

Východne od Malaciek, medzi Malackami a Rohožníkom pri vojenskom letisku vznikla silná stacionárna búrka, ktorá produkovala stovky bleskov a výdatné zrážkové úhrny. V oblasti spadlo cez 50 mm zrážok a udrelo viac ako 2 200 bleskov.

Táto bunka sa následne presunula nad Malé Karpaty, kde sa začal vyvíjať výrazný búrkový systém, ktorý siahal z oblasti Záhoria, cez Bratislavu až do severozápadného Maďarska a na čele neho sa vyskytovala výrazná blesková aktivita.

Detekcia bleskov zaznamenala na našom území počas stredy až 10 972 bleskov, pričom prevažné časť udrela na západe Slovenska. Lokálne udieralo viac ako 15 bleskov na km2, čo je už veľmi významná blesková aktivita.

detektory bleskov zaznamenali tisícky bleskov
detektory bleskov zaznamenali tisícky bleskov
najvýraznejšie sa blýskalo na krajnom západe, kde udieralo viac ako 15 bleskov na km2, zdroj: blesky.bourky.cz
najvýraznejšie sa blýskalo na krajnom západe, kde udieralo viac ako 15 bleskov na km2, zdroj: blesky.bourky.cz

Búrky priniesli prívalové zrážky

Nebezpečné začali byť búrky nad Malými Karpatmi. Prvé hlásenia o škodách prišli z oblasti Pezinskej Baby. Zrážkomerná stanica SHMÚ v Perneku zaznamenala, že v priebehu niekoľkých minút spadlo až viac ako 90 litrov zrážok na meter štvorcový pôdy a začínalo byť jasné, že takéto zrážky celkom určite spôsobia škody. To sa aj stalo a onedlho z oblasti horského priechodu Pezinská Baba prišli správy, že priechod je neprejazdný. Prívalová vlna totiž na cestu naplavila bahno, kamene a dreviny a polícia uzavrela v oblasti cesty.

Búrkový systém sa následne presunul do oblasti Pezinka a Senca, kde taktiež začal spôsobovať problémy prívalový dážď. Zrážkomerné stanice zaznamenávali na viacerých miestach úhrny v rozmedzí 20 až 40 mm zrážok. Voda zaplavila ulice, keďže kanalizácie nestíhali absorbovať vodu. Pod vodou sa ocitli napríklad mestá Pezinok, či Senec, ale aj okolité obce.

Najvážnejšia situácia však nastala v Šenkviciach. Prívalové zrážky vyvolali prívalovú povodeň v obci. Najviac zasiahnuté boli domy pod miestnym kopcom, kde zaplavila voda a bahno rodinné domy a pivnice. Na mieste zasahovali hasiči.