V Grónsku zaznamenali vlnu horúčav. Roztopilo sa enormné množstvo ľadu

Veronika Salayová

Grónsko zasiahla vlna horúčav, ktorá do krajiny priniesla rekordne vysoké teploty. V dôsledku týchto horúčav sa roztopilo enormné množstvo ľadu. 

Grónsko minulý týždeň zažilo vlnu horúčav, ktoré trvali niekoľko dní. Teploty na mnohých miestach Grónska vystúpili aj o 10 °C viac, ako predstavuje dlhoročný priemer.

Na letisku Nerlerit Inaat v severovýchodnej časti ostrova namerali vo štvrtok +23,4 °C, čo je najvyššia hodnota od začiatku meraní vôbec. V lete sú takéto vysoké teploty raritné.

Podľa dánskeho meteorologického ústavu sa za jeden deň roztopilo viac ako 8 miliárd ton ľadu. Počas 5-dňovej vlny horúčav sa roztopilo najmenej 41 miliárd ton ľadu. Ľad sa topil na 70 % územia Grónska.

Strata ľadu je obrovská

Takéto množstvo by dokázalo napríklad zaplaviť celé Nemecko, pričom voda by dosahovala 11,5 cm.

Vedci odhadli, že topenie grónskeho ľadu spôsobilo v posledných desaťročiach nárast asi 25 % globálnej hladiny mora.

Ak by sa všetok grónsky ľad roztopil, globálna hladina mora by stúpla o ďalších 6 metrov. Takýto scenár sa však v blízkej dobe neočakáva.

Ostrov utrpel veľkú stratu aj v roku 2019, aj keď rozsah vtedajšieho topenia ľadu ešte nebol takýto enormný.

Je možné, že množstvo roztopeného ľadu bude počas tohtoročného leta výrazne pokračovať aj naďalej a pokryje ešte väčšiu plochu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd