AKTUÁLNE: Oblasť poškodenú zemetrasením v Turecku zasiahli povodne. Objavilo sa aj tornádo

Veronika Sádovská

Nepriaznivé počasie sužuje región zemetrasení v Turecku. Obyvateľov trápi vyčíňanie počasia od tornáda až po bleskové povodne.

Prudké búrky si minulý týždeň v regióne tureckého zemetrasenia vyžiadali niekoľko obetí. Bleskové povodne zmietli autá a poškodili množstvo budov. Zúrilo aj tornádo. Silné lejaky by mali pokračovať aj v piatok.

Búrka, prívalové dažde a krupobitie spôsobili veľké škody v juhovýchodnom Turecku. Niekoľko ľudí zomrelo a ďalší boli zranení.

Záchranné zložky pokračovali v pátraní po nezvestných osobách. Nepriaznivé počasie je hlásené až do piatku. Očakávajú sa ďalšie zrážky a silné búrky.

Záplavy, búrky aj tornádo

Po výdatných dažďoch z minulého týždňa sa masy vody prehnali ulicami a domami, ktorým hrozilo zrútenie. Zničili aj niekoľko áut.

Mestom Pazracik zničenom zemetraseniami sa prehnalo tornádo. Strhávalo strechy, prevracalo kontajnery a poškodilo domy. Na videu je jasne vidieť ako vzduchom lietajú trosky.

Regiónom Kahramanmaras, ťažko poškodenom zemetrasením, doteraz bývali ľudia v stanoch a obytných kontajneroch. Vyše 170 stanov bolo poškodených. Mesto Adana po krupobití vyzeralo ako keby tam padal sneh.

Vysoké úhrny zrážok

Od stredy do piatku na juhu krajiny, najmä v regióne Anatólia, opakovane zúrili silné búrky, ktoré viedli k záplavám. Oblasť zemetrasení už o týždeň skôr zasiahli búrky. Miestami spadlo len za 24 hodín viac ako 50 litrov zrážok na meter štvorcový, miestami aj viac ako 80 litrov.

Mnoho ľudí v regióne žije v prístreškoch po ničivom zemetrasení zo 6. februára, ktoré si vyžiadalo viac ako 57 000 obetí. Silné dažde v regióne spôsobili záplavy len v polovici marca, pri ktorých zahynulo najmenej 18 ľudí.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd