Búrkam ešte nie je koniec. Tvorí sa ďalšia vlna. Kde ich čakať, dokedy a čo všetko prinesú?

Búrkam ešte nie je koniec. Tvorí sa ďalšia vlna. Kde ich čakať, dokedy a čo všetko prinesú?
Veronika Salayová

Po krátkej pauze sú tu búrky opäť a ešte sa im bude na našom území niekoľko hodín dariť. Tvorí sa ďalšia večerná vlna. Čo od týchto búrok očakávať? 

Sobota sa nesie v znamení búrok, ktoré od rána postupne prešli celým Slovenskom. Okolo 18.30 hod. opustili búrky naše územie a presunuli sa na Ukrajinu. Na krátku chvíľu búrky utíchli a zavládli minúty bez bleskov, to však už zmenilo − o slovo sa hlási ďalšia vlna búrok, ktorá prechádza stredným a východným Slovenskom. 

Na našom území doteraz udrelo takmer 5 000 bleskov a našťastie neboli príliš nebezpečné. Dnešné búrky priniesli do okolia Popradu a viacerých lokalít východného Slovenska drobné krúpy a okrem toho páchal škody aj silný vietor, ktorý lámal stromy pod Tatrami.

 

Špinavé autá od saharského prachu

Po prechode studeného frontu naším územím sa po búrkach príjemne schladilo. Teploty nad +30 °C sa objavili dnes len na juhovýchode Slovenska, no aj tam v poobedňajších hodinách dorazil studený front a zrazil teploty nadol.

Zároveň búrky a zrážky stiahli masu saharského prachu, ktorá sa nachádzala dnes v atmosfére nad Slovenskom, takže aj vzduch sa po búrkach výrazne prečistil a lepšie sa dýcha. Schytali to však naše autá, ktoré ostali po zrážkach výrazne znečistené.  

takto vyzerali autá dnes v Nitre
takto vyzerali autá dnes v Nitre, foto: Veronika Salayová

Dobrou správou je, že saharský prach už v nedeľu opustí naše územie, takže viac znečisťovať okolie už nebude. V priebehu nedele si svoje autá už bez obáv umyte. Avšak nepredbiehajme...

V sobotu večer sa tvorí nová búrková línia

Aktuálne sa o 19.30 hod. tvorí nová línia večerných búrok s mohutnou oblačnosťou, takže si ešte od nich celkom neoddýchneme. Búrky však nehrozia všade, iba na juhu stredného Slovenska a na východe.

poloha búrok o 20.00 h
poloha búrok o 20.00 h, zdroj: iRadar
 


 Pozor však, večerné a nočné búrky však môžu byť aj intenzívne, takže situáciu netreba podceňovať. Hrozí pri nich zosilnený vietor a nie je vylúčené ani krupobitie. 

Nedeľa však už prinesie so sebou príjemnejšie počasie so slniečkom a teplotami do +30 °C. Viac o vývoji počasia na ďalšie dni nájdete TU

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd