Čaká nás magická noc. Polárna žiara ešte nepovedala posledné slovo a vyvrcholia aj Južné Tauridy

Čaká nás magická noc. Polárna žiara ešte nepovedala posledné slovo a vyvrcholia aj Južné Tauridy
Dominik Cenkner

Prvý novembrový víkend prináša nad naše hlavy úchvatné nebeské divadlo v podobe polárnej žiary. Okrem nej však môžeme pozorovať aj vrchol meteorického roja Južné Tauridy.

Záver októbra, resp. posledný októbrový víkend patril čiastočnému zatmeniu Mesiaca. Došlo k nemu v sobotu 28. októbra.

Čiastočné zatmenie Mesiaca trvalo približne tri a pol hodiny. Začalo o 20:01:47 LSEČ, keď Mesiac vstúpil do polotieňa Zeme. To je oblasť, kde je slnečné svetlo len čiastočne blokované Zemou.

Najväčšia fáza zatmenia nastala o 22:11:04 LSEČ, keď bol Mesiac najviac zakrytý tieňom Zeme. Maximálna fáza dosiahla hodnotu 0,122, čo znamená, že 12,2 % priemeru Mesiaca bolo v tieňovej oblasti. O 22:52:39 LSEČ skončilo čiastočné zatmenie a Mesiac opustil tieň Zeme. Potom ešte chvíľu prechádzal polotieňovou oblasťou, kým o 00:26:21 LSEČ neukončil celé zatmenie.

V prvý novembrový víkend núdza o nebeské divadlá nie je

Aktuálne sa naša pozornosť sústredí na polárnu žiaru. Tá sa nad Slovenskom objavila ešte včera (v sobotu 4. novembra) okolo 21. hodiny.

Predpovede však naznačovali, že by sme si toto úchvatné nebeské divadlo mohli vychutnať aj dnes. A tak sa aj stalo. 

Obloha nad Slovenskom sa v nedeľu večer rozžiarila farbami, ktoré tu obyvatelia nevideli už desiatky rokov. Polárna žiara, tiež známa ako aurora borealis, sa nečakane objavila na slovenskej nočnej oblohe, čo umožnilo jej pozorovanie voľným okom.

Polárna žiara nad obcou Nižná Boca, zdroj: Peter Cibulk
Polárna žiara nad obcou Nižná Boca, zdroj: Peter Cibulk

Polárnu žiaru vyvolala silná geomagnetická búrka, ku ktorej došlo počas dňa. Úkaz spôsobujú nabité častice, najmä elektróny a protóny, ktoré sú uvoľňované zo Slnka a keď narazia na zemskú atmosféru, reagujú s plynnými molekulami a vytvárajú svetelnú šou.

Obvykle je tento jav obmedzený na vyššie zemepisné šírky, no silná slnečná búrka môže tieto častice zaslať ďalej od pólov, čo vedie k zriedkavému výskytu aj v nižších zemepisných šírkach, ako je Slovensko.

Polárnu žiaru aktuálne nevidieť, ale...

V týchto chvíľach (krátko pred 21. hodinou) už polárnu žiaru zo Slovenska nevidieť, ale to rozhodne nie je dôvod na smútok. Podľa predpovedí by sme ju mali vidieť ešte aj v nočných hodinách. 

Kp index, ktorý určuje viditeľnosť polárnej žiary, sa bude od 01:00 h do 07:00 pohybovať na úrovni od 4,67 až do 6,0. To by znamenalo, že by sme sa mohli dočkať ešte intenzívnejšieho divadla ako v podvečerných hodinách. 

Predpoveď Kp indexu na nasledujúce hodiny, zdroj: swpc.noaa.gov
Predpoveď Kp indexu na nasledujúce hodiny, zdroj: swpc.noaa.gov

Vyvrcholí aj meteorický roj

Fanúšikov meteorov určite poteší aj skutočnosť, že práve v noci na 6. novembra 2023 nastane maximum meteorického roja Južné Tauridy, ktorý je známy svojimi jasnými bolidmi. Čo sú to bolidy a prečo sú Južné Tauridy také zaujímavé?

Bolid je meteor, ktorý je tak jasný, že osvetľuje okolie a zanecháva za sebou dlhú stopu. Niektoré bolidy dokonca explodujú v atmosfére a spôsobujú zvukové efekty.

Bolidy sú vlastne vniknuté veľké častice do atmosféry Zeme, ktoré sa rýchlo zahrievajú a odparujú. Tieto častice pochádzajú z rôznych zdrojov, napríklad z komét, asteroidov alebo medziplanetárneho prachu.

Južné Tauridy sú meteorický roj, ktorý je aktívny od konca septembra do začiatku decembra, pričom jeho maximum pripadá na začiatok novembra. Jeho materským telesom je kométa 2P/Encke, ktorá má najkratšiu obežnú dobu zo všetkých známych komét - len 3,3 roka. Kométa Encke sa rozpadla pred tisícročiami na menšie úlomky, ktoré tvoria pás trosiek okolo Slnka. Zem prechádza týmto pásom každý rok a stretáva sa s dvomi prúdmi meteoroidov - Južnými a Severnými Tauridami.

Južné Tauridy majú radiant (bod na oblohe, odkiaľ sa zdá, že meteory vychádzajú) v súhvezdí Býka (Taurus), odtiaľ aj ich názov. Ich meteory sú veľmi pomalé - vnikajú do atmosféry rýchlosťou len 27 km/s - ale veľmi jasné, pretože obsahujú väčšie častice než iné roje. Zvýšená aktivita bolidov sa opakuje približne po siedmych rokoch, keď Zem prechádza hustejšími oblasťami pásu trosiek. Posledný takýto nárast bol v roku 2022 a ďalší sa očakáva v roku 2029.

So svojimi úlovkami sa môžete pochváliť

Na záver len pripomíname, že ak sa vám podarí zachytiť, či už vo forme fotografie alebo videa, niečo zaujímavé s počasím či astronómiou, určite nám to pošlite.

Môžete tak urobiť napr. prostredníctvom tohto odkazu. K dispozícii sme vám však aj cez aplikáciu WhatsApp. Stačí kliknúť >>>TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd