Česi očakávajú silnejšie búrky

Peter Minárik

V Česku dnes panuje zaujímavá meteorologická situácia. Oblasť je ovplyvňovaná vlniacim sa studeným frontom na ktorom sa vytvoria pomerne intenzívne búrky. Tie môžu prerásť aj do supercely.

V Česku sa dnes na viacerých miestach očakávajú búrky. S výnimkou pásma od Karlovarského po Liberecký kraj, sa dnes popoludní môžu stretnúť s búrkami. Najväčšia pravdepodobnosť búrok je potom v Jihočeskom kraji, na Vysočine a na Morave.

Vertikálny profil vetra naznačuje väčšinou potenciál pre organizáciu búrok do zhlukov, hoci výnimočná supercela sa v miestach s lokálnym zosilnením strihu vetra nedá vylúčiť.

Prvé prehánky a búrky sa už začínajú tvoriť v Pošumaví a Novohradských horách, a v nasledujúcich hodinách by ich malo pribúdať najmä v oblasti Južných Čiech a Českomoravskej vrchoviny. V ich jadrách sa neskôr môžu vyskytnúť krúpy do 2 cm a nárazy vetra okolo 70 km/h a krátkodobé intenzívne zrážky. Tieto búrky by mali mať pomalý postup smerom k východu až severovýchodu.

 

Počas popoludnia by sa mali jednotlivé bunky zlievať do mezoškálového búrkového systému - MCS. Tie môžu priniesť nárazy vetra o sile až 70 km/h.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd