Dnes nás čaká ďalšie VESMÍRNE DIVADLO v réžii Mesiaca a Jupitera. Pozrieť si ho môžete aj na našej oblohe

Dnes nás čaká ďalšie VESMÍRNE DIVADLO v réžii Mesiaca a Jupitera. Pozrieť si ho môžete aj na našej oblohe
Ema Bazhaykin

Už dnes večer sa tenký polmesiac stretne s Jupiterom. Ak nám mierna oblačnosť dopraje pohľad na nočnú oblohu, budeme si ho môcť užiť aj na Slovensku.

Dnes večer, keď padne tma, budeme môcť byť svedkami úchvatného nebeského predstavenia. Mesiac sa spojí s majestátnou planétou Jupiter na západnom obzore. Toto fascinujúce stretnutie sa podľa TA3 uskutoční dnes v súhvezdí Barana a ponúkne nezabudnuteľné divadlo tým, ktorí zdvihnú oči k nebu.

Mesiac, náš prirodzený satelit, je vo fáze dorastania a v týchto dňoch ho na večernej oblohe vidíme vo forme tenkého osvetleného kosáčika. Jeho éterická krása a neustála prítomnosť na nebeskej klenbe fascinujú ľudstvo po tisícročia. Už od nepamäti slúžil ako inšpirácia pre mýty, legendy aj filozofov. Mesiac ovplyvňuje príliv a odliv na Zemi a má významný vplyv na našu planétu a život, ktorý ju obýva.

Stretnutie s obrom slnečnej sústavy

Vedľa našej družice tak dnes budeme môcť obdivovať majestátneho Jupitera, tzv. plynného obra. Svojou obrovskou hmotnosťou dominuje slnečnej sústave, pričom predstavuje viac ako 11-násobok priemeru Zeme.

Planétu zdobia atmosférické pásy a škvrny, známe ako Veľká červená škvrna. Je to gigantická búrka, ktorá na Jupiteri zúri už viac než 300 rokov. Jupiter je tiež sprevádzaný nespočetným množstvom mesiacov, z ktorých niektoré majú fascinujúce vlastnosti a potenciálne vhodné prostredie na život.

 

Zvieratníkové svetlo

Ďalší úkaz, ktorý môžeme v týchto dňoch vidieť na oblohe, nazývame aj zvieratníkovým svetlom. Pozorovať ho môžeme po súmraku nad západným obzorom.

„Zvieratníkové svetlo sa tiahne pozdĺž ekliptiky (roviny zemskej dráhy, ktorá sa na oblohe pomyselne premieta do zvieratníkových súhvezdí) a ide vlastne o prach v okolí Slnka sústredený do rozsiahleho disku, na ktorý sa zo Zeme dívame zboku a ktorý rozptyľuje slnečné žiarenie. Keď teda Slnko zapadne a skončí aj súmrak, obloha stmavne a nad západným obzorom možno nájsť mlhavý kužeľ neostrej žiary. V tomto roku úkaz výrazne doplní jasný Jupiter a pri pohľade malým ďalekohľadom i Urán,“ vysvetľuje Petr Horálek z Fyzikálneho ústavu v Opave.

 

Zostáva nám už len dúfať, že oblaky k nám budú po súmraku zhovievavé a aspoň na chvíľu nám umožnia užiť si toto vesmírne divadlo. Nezabudnite, že toto svetlo je približne 70-krát slabšie než obloha v prežiarených veľkomestách, preto je nutné ho pozorovať na miestach bez svetelného smogu

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd