Extrémne teplo na začiatku apríla. V Európe sa prepisovali rekordy

Extrémne teplo na začiatku apríla. V Európe sa prepisovali rekordy
Veronika Sádovská

Ešte sme len na začiatku apríla, ale v Európe padlo už veľa teplotných rekordov. Na mnohých miestach dnes zaznamenali pozoruhodné teploty. Vlna horúčav nekončí a potrvá ešte niekoľko dní.

Na túto ročnú dobu máme v Európe nadpriemerne teplo. Až tak teplo, že sa počas dnešného dňa prepisovalo mnoho rekordov. Francúzsko aj Španielsko hlásia letné +30 stupňové horúčavy. A to vysoké teploty ešte budú pokračovať.

Vpád teplého vzduchu od juhozápadu dnes aj na Slovensko priniesol ďalší letný deň. To vak nie je všetko. V Česku dnes padali teplotné rekordy a desiatky ľudí kvôli teplu kolabovali.

V Doksanoch namerali +27 °C

Najteplejšie v Českej republike bolo dnes v Doksanoch na Litoměřicku, kde teploty vystúpila na letných +27,8 °C. Na troch štvrtinách zo 170 merných staníc Českého hydrometeorologického ústavu prepisovali aprílové teplotné rekordy.

Prvý letný deň u našich susedov zaznamenali na Veľkonočný pondelok. Bolo to o mesiac skôr ako minulý rok. 

Teploty boli dnes nadpriemerné aj v Prahe, avšak v nasledujúcich dňoch ešte porastú. Maximá vystúpia na +24 °C až +28 °C, čo predstavuje už typické letné horúčavy. Nie je vylúčené ani prekonanie prvého tropického dňa v roku, ktorý bol historicky najskôr nameraný 17. apríla v roku 1934 vo Vlašimi, kde ortuť teplomera vystúpila na +30 °C.

Vo Francúzsku mali tropický deň

Hranicu tropického dňa, teda +30 °C, dosiahli ale v západnej Európe. V Navarrenxe v regióne Nové Akvitánsko namerali až +33,9°C.

Takéto vysoké teploty tak skoro v apríli neboli ešte v histórii meraní zaznamenané. Nové rekordy padali na viacerých merných staniciach. Posledný najskorší tropický deň pripadol na 30. apríla v roku 2005. 

Teploty v tejto európskej krajine boli takmer na celom jej území letné. Až na prímorské regióny na západe Francúzska sa celý zvyšok ocitol v teplotnej oblasti od +25 °C a viac. Zajtra síce príde na sever a západ ochladenie, avšak na juhu a východe budú stále mimoriadne vysoké teploty.

Teploty nad +30 °C zaznamenali aj na západe Španielska. Vlna horúčav by mala pokračovať ešte aj počas nedele.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd