FOTO: Oblohu na východe Slovenska rozžiarilo vyše 1300 bleskov. Pozrite si najkrajšie zábery

Dominik Cenkner

Sobota bola na východe Slovenska pomerne búrlivá. Búrky sa vyskytli tak v Prešovskom ako aj Košickom kraji. Kým niektorí by si priali naspäť slnečné a jarné počasie, iní sa zas búrkam potešili.

V sobotu sme mali na Slovensku už skôr aprílové počasie. Na viacerých miestach nášho územia sa vyskytovali prehánky a vo východnej časti krajiny sa vyskytli aj početné búrky.

V dynamickom prostredí vytvorili prehánky dokonca aj trombu, ktorá sa vyskytla len pár kilometrov južne od Slovenska.

Krátke, ale o to krajšie búrky

Sobotné búrky na Slovensku netrvali dlho. Prvé z nich sa objavili pred 16:00 h a posledné dozneli okolo 20:00 h. 

Boli však celkom aktívne, veď udrelo pri nich cez 1340 bleskov. Zrážkomerné stanice zaznamenali úhrny pri búrkach zväčša od 5 do 20 mm zrážok.

Na niektorých miestach sa búrky vyskytli vôbec po prvýkrát v tomto roku. Mnohí preto neváhali a vytiahli svoje mobilné telefóny či fotoaparáty a búrky sa pokúsili zachytiť. 

V našej fotogalérii v závere článku tak nájdete najkrajšie zábery, ktoré ste nám buď poslali alebo kolujú sociálnymi sieťami. 

Búrky sa môžu vyskytnúť aj dnes

Nedeľné ráno sa začalo slnečným až oblačným počasím, ale v nasledujúcich hodinách bude oblačnosť pribúdať. Už okolo poludnia pribudnú aj prehánky, výnimočne sa vyskytne aj nejaká tá búrka.

Nad naše územie sa bude v nedeľu a v pondelok ponad Česko a Nemecko presúvať tlaková níž, ktorú Nemecký meteorologický ústav (DWD) pomenoval Khusru.

Táto tlaková níž sa začne na našom území prejavovať už v noci z nedele na pondelok, kedy k nám dorazí s ňou spojený studený front. V noci sa postupne rozprší a bude sa aj ochladzovať. Viac podrobností nájdete v tomto článku

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd