FOTO: Sobotné búrky priniesli tisíce bleskov, supercely, ale aj tornádo len 60 km od Slovenska

Dominik Cenkner

Pomaly, ale isto, sa blížime ku sklonku prvej májovej soboty. Tá priniesla do našej oblasti početné búrky, ktoré sa vyskytli aj na Slovensku. Ponúkame vám súhrn toho najdôležitejšieho, čo dnešný deň v súvislosti s počasím priniesol. 

Začnime s dianím na Slovensku. Počasie u nás dnes ovplyvňoval okludujúci frontálny systém, ktorý je spojený s plytkou tlakovou nížou. Jej stred sa presúval z Česka nad juhovýchodné Poľsko.

Kým dopoludnia ešte prevládala zväčša polojasná až oblačná obloha, postupne od západu prichádzalo viac oblakov. Na mnohých miestach začalo pršať a na západe krajiny, k večeru aj na strednom Slovensku sa objavili aj búrky, ktoré boli miestami aj intenzívnejšie. Výraznejšie škody však nespôsobili.

Prvý letný deň na Slovensku

Ešte pred príchodom búrok na juhovýchode krajiny panovali vhodné podmienky k vzostupu teplôt. Najvyššie teplota vystúpila v obci Leleš po 15. hodine. 

Ortuť teplomera tam podľa operatívnych údajov Slovenského hydrometeorologického ústavu vystúpila na +25,2 °C. Zaznamenali sme tak prvý letný deň tohto roka.

Na ten sme si museli počkať o niečo dlhšie ako po minulé roky. Spravidla sa prvý letný deň objavuje už počas apríla, zriedka dokonca aj v poslednej marcovej dekáde.

zdroj: shmu.sk
zdroj: shmu.sk

Príchod oblakov, zrážok a búrok

Našu oblasť začalo ešte dopoludnia ovplyvňovať zrážkové pole rozpadnutého búrkového systému, ktorý v noci udrel na južné Nemecko. Priniesol tam krúpy o veľkosti aj 5 cm, silný vietor a prívalové zrážky. 

Prvé búrky sa v našej oblasti začali tvoriť krátko po 12. hodine. Dialo sa tak v susednom Česku, konkrétne juhovýchodne od Plzne. Búrok začalo pribúdať a po 13. hodine sa početné blesky vyskytovali aj v Hornom Rakúsku. 

Práve táto búrková bunka sa presunula z Rakúska nad Slovensko a prvé búrky priniesla na Záhorie, a to konkrétne do okolia Stupavy, či Kuchyne. Stalo sa tak po 15. hodine. 

Postupne začalo byť na Slovensku stále viac búrlivejšie. Búrky sa vyskytli na väčšine západného Slovenska, vo večerných hodinách aj na strednom, v okrese Detva. 

Najintenzívnejšie búrky sa vyskytli na slovensko-českom pohraničí, ale výraznejšie škody nenapáchali. Na Slovensku tak dnes udrelo 1287 bleskov (údaj o 20:48 h SELČ). Číslo sa už výraznejšie meniť nebude, keďže búrky postupne utíchajú, resp. už utíchli. 

Čo sa zrážok týka, najviac ich namerali na Považí a na Záhorí, a to od 10 do 25 mm. Výdatnejšie pršalo aj pri búrke v okrese Detva. Detvianska Huta udáva 11,6 mm zrážok, z toho 11,2 mm v priebehu jednej hodiny.

zdroj: shmu.sk
zdroj: shmu.sk

Tornádo neďaleko Slovenska

Ako to už býva zvykom, búrlivejšie bolo v okolitých štátoch. Tou najzásadnejšou informáciou je potvrdenie tornáda, ktoré sa vyskytlo len 65 km od hraníc so Slovenskom

K udalosti v Rakúsku došlo o 14:45 h v oblasti mesta Ziersdorfe v okrese Hollabrunn.

Obyvatelia uviedli, že sa vytvoril lievikovitý oblak, čo značí trombu. Podľa potvrdených informácii sa však tento lievik viacnásobne dotkol zeme a spôsobil škody. Ide tak jednoznačne o tornádo.

Tromba, z ktorej sa v priebehu pár minút stalo tornádo, zdroj: Tobias Mayr
Tromba, z ktorej sa v priebehu pár minút stalo tornádo, zdroj: Tobias Mayr

Supercely aj v Česku či Maďarsku

Supercelárne búrky, pre ktoré sú typické nebezpečnejšie javy sa okrem Rakúska vyskytli aj v Česku a Maďarsku. V oboch prípadoch išlo o oblasti neďaleko Slovenska. 

Supercelu v Maďarsku klasifikovali v Zadunajsku. V Česku zas ukážkovú supercelu zaznamenali pri Kroměříži.