FOTO: Vzácni „červení škriatkovia“ a padajúca hviezda. Krásny záber vznikol pri búrkach v Nemecku

FOTO: Vzácni „červení škriatkovia“ a padajúca hviezda. Krásny záber vznikol pri búrkach v Nemecku
Dominik Cenkner

Nemeckom prešiel v piatok večer doposiaľ najsilnejší búrkový systém v tomto roku. Sprevádzaný bol krúpami, lejakmi aj silnejším vetrom, pričom kombinácia všetkých javov napáchala aj škody. Okrem toho však bol zachytený aj vzácny jav.

Silné búrky spôsobili škody na niektorých miestach Bádenska-Württemberska a Bavorska. Inde zas padali krúpy veľké ako golfové loptičky. Zo zasiahnutých oblastí hlásili zaplavené pivnice a ulice.

Prívalové zrážky, búrky a veľké krúpy. Všetko sa to začalo v piatok popoludní, keď sa prvé búrky presunuli z Francúzska smerom na Breisgau a Schwarzwald. Prvá supercela, mimoriadne silná búrka, sa vytvorila v blízkosti švajčiarskych hraníc. Následne sa búrky rozšírili ďalej na severovýchod a zosilneli.

Viac o piatkových búrkach v Nemecku a škodách ktoré spôsobili sa dočítate v samostatnom článku. Ten sme vám priniesli ešte okolo sobotňajšieho poludnia.

Podarilo sa zachytiť vzácny jav

Kým mnohí mali v súvislosti s búrkami plné ruky práce s odpratávaním škôd, viacerí lovci búrok neváhali a vydali sa zachytávať najsilnejšie búrky v krajine v tomto roku.

Pozorovať búrky v Nemecku sa vydalo aj množstvo ľudí v okolitých krajinách. Búrky boli totiž dobre viditeľné aj niekoľko stoviek km ďaleko. 

Dôkazom toho je aj záber, ktorý vznikol na talianskej vyhliadke Cima Della Mandria. Valterovi Binottovi sa podarilo zachytiť búrku vzdialenú približne 250 km. 

Záber je krásny aj tým, že na ňom môžeme vidieť aj vzácnych červených škriatkov a, aby toho nebolo málo, aj „padajúcu hviezdu“. Podľa všetkého ide o záber z meteorického roja Eta Aquarid. 

Meteorický roj vrcholí práve v dňoch od 5. do 6. mája. Viac sa dozviete v tomto článku.

Nádherný záber vznikol pri pozorovaní vzdialenej búrky v Taliansku, zdroj: Valter Binotto
Nádherný záber vznikol pri pozorovaní vzdialenej búrky v Taliansku, zdroj: Valter Binotto

Kto/čo sú červení škriatkovia?

Červení škriatkovia nie sú žiadne bájne bytosti, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať, ale ide o pomerne vzácny druh nadoblačných bleskov. Tie trvajú len zlomok sekundy a vo väčšine prípadov je ich ťažké pozorovať.

Červení škriatkovia sú viditeľní na nočnej oblohe počas vzdialenej búrky. Ide o zriedkavý jav pri búrkach, kedy blesk udiera z vrcholu búrkového mraku, ktorý je vysoký až viac ako 80 km.

Na rozdiel od bežných bleskov sa tieto blesky rozpadajú na nespočetné červené žiariace vetvy, ktoré sú dlhé aj 20 km a môžu sa rozširovať do priestoru s priemerom až 50 km.

Fascinujúca hra farieb zvykne trvať len zlomky sekúnd. Ľudské oko ho za tento krátky čas len ťažko uvidí. Pomocou vysoko citlivých optických zariadení je však možné zviditeľniť celý rozsah týchto efektných svetelných javov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd