Kométu Nishimura takto zachytili nad Slovenskom. Ešte ju stihnete pozorovať

Kométu Nishimura takto zachytili nad Slovenskom. Ešte ju stihnete pozorovať
Veronika Salayová

Novoobjavenú kométu Nishimura v plnej kráse zachytil český fotograf na východnom Slovensku. Ak sa poponáhľate, ešte ju stihnete pozorovať aj vy. Kde ju hľadať? 

V súčasnosti môžeme na rannej oblohe pozorovať voľným okom alebo malým ďalekohľadom (v závislosti od jasnosti oblohy) kométu C/2023 P1 Nishimura, ktorú len pred necelým mesiacom, konkrétne 12. augusta, objavil amatérsky astronóm Hideo Nishimura z Japonska.

Krásny úlovok nad východným Slovenskom

Ako sa kométa čoraz viac a viac približuje Slnku, je stále jasnejšia a stáva sa tak ľahším cieľom pre fotografovanie. Českému fotografovi Petrovi Horálkovi sa podarilo zachytiť vskutku prekrásny záber tejto kométy neďaleko od Prešova.

„V sobotu ráno som bol úspešný zo Záhradného na Slovensku, kde sa kométa objavila proti trochu zatiahnutej oblohe. Jej chvost bol taký výrazný, že aj v ďalekohľade na dvore som si ho mohol vychutnať takmer v celom zornom poli. Bohužiaľ, kométa je každé ďalšie ráno horšie pozorovateľná, takže som naozaj šťastný, že sa mi podarilo aspoň raz túto krásku vidieť,“ povedal Petr Horálek.

Foto: Petr Horálek
Foto: Petr Horálek

Ak sa poponáhľate, ešte stihnete kométu Nishimura pozorovať aj vy − ostáva pár dní na to, aby ste si mohli túto krásu vychutnať na vlastné oči. 

Ak to však zmeškáte, tak vás nepotešíme, lebo ďalšia príležitosť už nebude. Kométa bude najbližšie viditeľná na našej oblohe začiatkom roku 2431. 

Kde ju hľadať?

Najlepšie a najľahšie sa dá kométu pozorovať v skorých ranných hodinách okolo 4:00 hod. na severovýchodnej oblohe v blízkosti súhvezdia Leva, asi 10 stupňov nad obzorom. 

Kométa bude najviac na oblohe svietiť 17. septembra – vtedy sa očakáva, že dosiahne magnitúdu 5, čo znamená, že za priaznivých podmienok môže byť viditeľná aj voľným okom. V tento deň sa pre pozorovateľa na severnej pologuli bude nachádzať v súhvezdí Panna.

Najbližšie k našej planéte bude kométa okolo 12. – 13. septembra, kedy nás minie vo vzdialenosti asi 125 miliónov kilometrov. Ostáva tak ešte týždeň pre jej pozorovanie, takže sa poponáhľajte...

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
24 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Prehánky
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Dážď
19 °C / 6 °C
Svetozár
Piatok
Oblačno
20 °C / 5 °C
Gizela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd