MAPA: V mnohých oblastiach Slovenska napadne PRVÝ SNEH. Na snehovú pokrývku sa môžu tešiť v týchto regiónoch

MAPA: V mnohých oblastiach Slovenska napadne PRVÝ SNEH. Na snehovú pokrývku sa môžu tešiť v týchto regiónoch
Peter Minárik

Na našom území sa už v nadchádzajúcich hodinách ochladí, čo so sebou prinesie návrat snehových vločiek. Tie sa však tentoraz dostanú aj do oblastí, kde sa tento rok ešte nevyskytli. Snehové vločky sa objavia hneď v niekoľkých oblastiach.

V kalendári máme stále jeseň, no už v novembri je bežné, že sa v nižších polohách objavia aj snehové zrážky. Tie so sebou prinášajú jednotlivé vpády chladného vzduchu a jeden taký vpád chladného vzduchu sa práve teraz blíži na naše územie.

Pred nami je pomerne zimný víkend, ktorý prinesie teploty pod hranicou dlhodobého normálu, no aj snehové vločky. V ktorých regiónoch Slovenska nám teda napadne prvý sneh?

Hranica sneženia začne klesať už v piatok večer

Piatok prinesie na Slovensko prevažne upršané počasie a sneženie sa zatiaľ očakáva len na našich horách. Zrážky na naše územie prinesie presúvajúci sa stred tlakovej níže.

Táto níž bude so sebou prinášať pomerne výrazné zrážky, ktoré by mali byť plošné. Napršať by malo priemerne do 25 mm.

očakávané zrážky na našom území
očakávané zrážky na našom území

Situácia sa začne meniť v piatok podvečer. Do našej oblasti začne prúdiť chladnejší vzduch a ten spôsobí pokles hranice sneženia. Zatiaľ čo v piatok cez deň bude snežiť od 1300 m n.m., tak v piatok večer hranica sneženia postupne poklesne na 700 m n.m.

Snehové zrážky sa tak po prvýkrát dostanú mimo horských oblastí a začnú ovplyvňovať aj dopravu. V noci z piatka na sobotu totiž začnú klesať teploty, ktoré do rána poklesnú na severe a v horských oblastiach aj pod bod mrazu. Na cestách tak môže byť šmykľavo.

Prvý sneh sa objaví v ďalších oblastiach

Počas sobotňajšieho rána bude dochádzať k ďalšiemu poklesu hranice sneženia a tá postupne poklesne na výšku 400 metrov.

Snehové vločky sa tak už dostanú aj do oblastí, ktoré ešte snehové vločky nevideli. Pre ilustráciu dávame nižšie priloženú mapu, ktorá znázorňuje polohy nad výškou 400 m n.m. Inak povedané, snehové vločky sa môžu objaviť v polohách, ktoré sú vyznačené bielou farbou.

polohy vo výške 400 metrov a viac
polohy vo výške 400 metrov a viac

Hranica sneženia sa na úrovni okolo 400 m n.m. bude pohybovať počas celého víkendu. Prechodne, najmä v noci na nedeľu môže hranica sneženia poklesnúť aj nižšie. Zvyšovať sa bude hranica sneženia až v nedeľu popoludní.

Sneh napadne najmä na severe

Počas víkendu sa budeme nachádzať v chladnom, no vlhkom severnom prúdení. To prinesie snehové zrážky najmä na sever krajiny a ako vidieť aj na mape, tak najviac snehových zrážok sa očakáva práve tu.

očakávané množstvo snehových zrážok
očakávané množstvo snehových zrážok

Hranica sneženia síce na našom území bude ležať od nadmorskej výšky zhruba 400 m n.m. a v týchto oblastiach bude aj snežiť, no neznamená to, že sa aj vytvorí snehová pokrývka. Teploty totiž budú počas dňa nad bodom mrazu a pod nulu pôjdu len v noci zo soboty na nedeľu. To sa môže poprašok snehu vytvoriť aj v mestách a v obciach na severe územia.

Na výraznejšiu snehovú nádielku si ešte musíme počkať, ale na severe je najvyšší čas na prezutie pneumatík. Ak sa počas predĺženého víkendu plánujete presúvať, tak si na cestách dajte veľký pozor.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
18 °C / 6 °C
Ingrida
Zajtra
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd