Na horách hrozí mierne LAVÍNOVÉ NEBEZPEČENSTVO. Dokazuje to aj nasledujúce video

Dominik Cenkner

Kým v nižších polohách už netrpezlivo vyčkávame blížiace sa oteplenie, na horách stále panuje zima. Vrcholy hôr sú zasnežené vrstvou čerstvého snehu z uplynulých dní, a to znamená jediné - stále hrozí lavínové nebezpečenstvo. Ako rýchlo môže dôjsť k spusteniu lavíny dokazuje aj nasledujúce video.

Séria priam zimných dní sa pomaly, ale isto, dostáva k svojmu koncu. V nížinách už netrpezlivo čakajú na oteplenie, ktoré by malo doraziť s príchodom posledného aprílového víkendu.

Ak sa však vyberiete do hôr, vedzte, že v nich stále panuje zimné počasie. Vo vyšších polohách pribudli desiatky centimetrov snehu a keďže sa bude otepľovať, tak sa bude zvyšovať aj riziko uvoľňovania lavín.

Aj preto horskí záchranári upozorňujú na lavínové nebezpečenstvá, ktoré v slovenských horách číhajú. Dôkazom toho je aj video z úvodu článku.

 

Nebezpečná situácia

Spomínané video sa objavilo na Facebook stránke s názvom TATRY. Bol k nemu aj nasledujúci popis.

„Dvaja “odborníci” nalyžovali do žľabu, ktorým sme dnes my a jeden splitboardista šlapali hore. Ak by sa z hora lepšie pozreli muselo im byť jasné, že stopa vedie do žľabu. Asi v ňom niekto bude. Našťastie sme boli obozretní a pozerali nad seba, lebo bolo jasné, že navlhnuté vankúše nového snehu nebude problém odrezať… Užívajte si prašan, ale dajte pozor nielen na seba ale aj ľudí pod vami!,“ píše sa v príspevku.

Z jednej strany musíme s príspevkom súhlasiť, v horách si treba dávať pozor a rovnako tak treba rešpektovať aj ostatných. V komentároch sa však objavili názory, že ani autor videa nemal v žľabe čo robiť, nakoľko situácia bola pre všetkých nebezpečná.

Hrozba lavín na najbližšie dni

Portál laviny.sk upozorňuje prípadných turistov, že v priebehu piatka 26. apríla bude na niektorých miestach hroziť druhý, teda mierny, stupeň lavínového nebezpečenstva. Ten platí pre Vysoké, Západné a Nízke Tatry nad hranicou 1 700 metrov nad morom.

„Počas posledného sneženia pripadlo 10 až 25 cm nového snehu. Ten je hlavným lavínovým problémom predovšetkým na strmých svahoch vo vysokých polohách a na slnkom osvietených svahoch. Uvoľnenie lavíny je možné pri väčšom dodatočnom zaťažení, no očakáva sa výskyt aj menších spontánnych lavín z mokrého snehu, predovšetkým na slnečných svahoch. Pozor aj na menšie lavíny v súvislosti s extrémnym terénom a terénnymi pascami,“ informuje portál.

Zároveň prvý, malý, stupeň lavínového nebezpečenstva platí pre východné časti Nízkych Tatier a v Krivánskej Malej Fatre. „V dôsledku posledného sneženia (10 až 20 cm) je na strmých svahoch možnosť zosuvu lavín. Jednak pri väčšom dodatočnom zaťažení, ale aj menších spontánnych lavín a splazov, najmä pri oteplení a slnečnom žiarení v poludňajších hodinách,“ uviedli odborníci.

 

Navyše, vplyvom ďalšieho otepľovania, sa bude riziko pádu lavín zvyšovať. Najmä počas víkendových túr sa majte na pozore, nepreceňujte svoje sily a najmä nezabudnite na vhodnú výbavu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Zajtra
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd