AKTUÁLNE: Mimoriadnu situáciu vyhlásili v celom Žilinskom kraji. Sneženie ešte naberie na sile

Dominik Cenkner

Piatkové počasie je skutočne nepríjemné. Od ranných hodín spôsobuje problémy, najmä vodičom na cestách. Najskôr išlo predovšetkým o západné Slovensko, popoludní problémy hlásia na severe územia. 

V podstate celý tento týždeň nás sužujú jednotlivé vlny nepriaznivého počasia, ktoré prinášajú na naše územie pomerne výdatné sneženie. Na horách už napadli desiatky centimetrov nového snehu, no sneženie komplikuje situáciu aj v nižšie obývaných oblastiach.

Výdatne sneží už niekoľko dní v oblasti Žilinského kraja a to predovšetkým na Orave a na Kysuciach, kde napadlo niekoľko desiatok centimetrov snehu a snehová pokrývka sa šplhá k jednému metru.

Aj kvôli tomu vyhlásilo mesto Trstená mimoriadnu situáciu. Stalo sa tak dnes od 10. hodiny. 

Mimoriadna situácia vo vyše desiatke obcí a miest

Ako informuje TASR, mimoriadnu situáciu pre snehovú kalamitu vyhlásili v uplynulých hodinách vo viac ako 20 obciach na území Žilinského kraja. Snehová kalamita podľa prednostu okresného úradu v Žiline, Kamila Rumana, zasiahla najmä obce v okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Liptovský Mikuláš.

V okrese Námestovo vyhlásili mimoriadnu situáciu v obciach Oravské Veselé, Novoť, Beňadovo, Oravská Lesná, Lokca, Bobrov, Krušetnica, Rabčice a Mútne. V okrese Tvrdošín v obciach Habovka, Oravský Biely Potok, Zuberec a Suchá Hora. V okrese Dolný Kubín v obciach Pucov a Pribiš. V okrese Liptovský Mikuláš v obciach Žiar, Vavrišovo, Veterná Poruba, Liptovský Ondrej, Liptovská Kokava a v meste Liptovský Mikuláš.

Situácia v okolí Martina, zdroj: Miško Kaník
Situácia v okolí Martina, zdroj: Miško Kaník

Kalamita aj v Považskej Bystrici

V poobedňajších hodinách zasadal na radnici krízový štáb mesta Považská Bystrica. Ten sa uzniesol na vyhlásení mimoriadnej situácie v dôsledku snehovej kalamity.

„Všetky vozidlá zimnej údržby sú v neustálej pohotovosti a zároveň magistrát preveruje možnosti nasadenia ďalších mechanizmov od súkromníkov. Prosíme obyvateľov o trpezlivosť, počasie ovplyvniť nevieme. Ak ste na cestách, buďte prosím opatrní,“ informuje mesto na svojej stránke.

Kritická situácia na cestách v Žilinskom kraji

Správa ciest Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) vyhlásila v piatok mimoriadnu situáciu v celom kraji. Ide o dôsledok pretrvávajúceho sneženia, ktoré sa týka najmä Oravy, Kysúc, Liptova a Horného Považia.

TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Eva Lacová. Upozornila, že silné sneženie komplikuje zjazdnosť ciest, snehová pokrývka v niektorých úsekoch dosahuje viac ako desať centimetrov.

Nasledujúce hodiny budú kritické

Aby toho nebolo málo, piatkový večer a noc z piatka na sobotu prinesie zhoršenie počasia. K hustému sneženiu sa pridá aj silný vietor. Ten v nárazoch bude dosahovať aj okolo 80 km/h, na horách to bude ešte viac.

V niektorých oblastiach by mohlo spadnúť aj pol metra čerstvého snehu. Tvoriť sa preto budú snehové jazyky a záveje. Na cestách preto jazdite skutočne opatrne.

Už sme vás dnes informovali o tragickej dopravnej nehode, ku ktorej došlo v okrese Nové Zámky v dopoludňajších hodinách. O život prišla len 39-ročná vodička. 

Tragická dopravná nehoda v okrese Nové Zámky, zdroj: Polícia SR - Nitriansky kraj
Tragická dopravná nehoda v okrese Nové Zámky, zdroj: Polícia SR - Nitriansky kraj

V týchto chvíľach hlásia vodiči na severozápade územia početné dopravné obmedzenia a uzávierky v súvislosti s nepriaznivým počasím. Obozretnosti preto nikdy nie je dosť.

Na záver len dodáme, že aktuálnu situáciu sledujeme ONLINE v našom textovom prenose. Nájdete ho na tomto odkaze, alebo na našej hlavnej stránke.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd