Na Slovensko sa prechodne vráti zima. Ochladí sa, snežiť bude od 600 m a potrápi nás aj silný vietor

Na Slovensko sa prechodne vráti zima. Ochladí sa, snežiť bude od 600 m a potrápi nás aj silný vietor
Dominik Cenkner

Zima na Slovensku ešte rozhodne nepovedala posledné slovo. Dôkazom toho bude aj dnešný deň kedy sa ochladí, hranica sneženia poklesne do stredných polôh a fúkať bude chladnejší severák.

Počasie u nás bude vo štvrtok ovplyvňovať južný okraj mohutnej tlakovej výše nad severnou Európou. Práve po ňom sa nad našu oblasť v chladnejšom severovýchodnom prúdení presunie výšková tlaková níž.

Bude preto oblačno až zamračené, len ojedinele bude zmenšená oblačnosť. Miestami sa vyskytnú prehánky alebo dážď. Od výšky cca 600 metrov bude snežiť. 

To je rozhodne dobrá správa pre to málo lyžiarskych stredísk, ktoré ešte majú otvorené. Mnohé z nich už totiž zatvorili svoje brány, práve z dôvodu teplého počasia.

 

Štvrtkové ráno ojedinele prinesie aj hmly. Na cestách preto jazdite opatrne.

Oteplí sa a rozfúka sa silnejší vietor

Kým v stredu sa ešte teploty šplhali k +15 °C, napr. v meste Prievidza namerali +14,9 °C, vo štvrtok teploty o niečo poklesnú. Denné maximá sa očakávajú zväčša na úrovni od +6 °C do +11 °C. 

O niečo chladnejšie bude na Kysuciach, Orave, Liptove, Spiši a čiastočne aj na Šariši. Tam teploty vystúpia od +1 °C do +6 °C. 

Spomínali sme už silnejší vietor, dnes bude fúkať od severovýchodu s rýchlosťou 3 až 9 m/s. Dopoludnia v Košickom kraji ale bude ešte silnejší, okolo 12 m/s, v nárazoch od 14 do 20 m/s. Vietor začne na celom území slabnúť vo večerných hodinách.

Už v najbližšiu noc sa ochladí ešte viac

Postará sa o to tlaková výš v kombinácii s chladnejším vzduchom zo severu. V noci zo štvrtka na piatok 8. marca klesne teplota na -2 °C až -7 °C, len na juhu bude teplejšie - +4 °C až -1 °C. 

Návrat zimy a najmä mrazov rozhodne nepoteší záhradkárov či pestovateľov. Tým teraz hrozia veľké škody.

 

Na záver vám ešte do pozornosti dávame našu predpoveď počasia. Dozviete sa tak, čo nás čaká v nasledujúce dni. Udrží sa chladnejší charakter počasia, alebo nás čaká ďalšie oteplenie?

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
18 °C / 6 °C
Ingrida
Zajtra
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd