Nasledujúce dni prinesú teploty až do +35 °C. Ako chrániť svoje telo?

Dominik Cenkner

Blížiaci sa víkend prinesie na Slovensko vôbec najteplejšie počasie v tomto roku. Teploty budú atakovať, ba dokonca by mohli vyskočiť aj nad +35 °C. V takom prípade už pôjde o extrémnu záťaž na ľudský organizmus. Ako prežiť najbližšie dni čo najlepšie?

Už sme vás dnes informovali o tom, že blížiaci sa víkend bude aj na Slovensku pekelne horúci. Teploty sa budú najmä v nedeľu, ale aj pondelok, šplhať až k +35 °C.

Ešte horšie to bude na západ od nás. V susednej Českej republike môžu teploty podľa modelov vystúpiť až na +39 °C. Či sa tak stane budeme sledovať.

zdroj: imeteo.sk
zdroj: imeteo.sk

Vlna horúčav zasiahla západnú Európu

Počasie v Európe aktuálne ovplyvňuje tlaková výš a po jej zadnej strany prúdi od juhozápadu z Afriky nad západnú Európu veľmi teplý vzduch.

Vďaka nemu sa dnes a zajtra očakávajú v Španielsku, či vo Francúzsku teploty, ktoré by mohli atakovať až hranicu +40 °C. Dokonca aj v Londýne by mohli teploty prekonať úroveň +30 °C, čo sú veľmi nezvyčajné teploty.

Tlaková výš sa počas soboty presunie smerom nad Balkán a teplý vzduch sa tak dostane do ďalších častí Európy a to vrátane Slovenska, kde bude taktiež pekelne horúco.

Extrémna záťaž pre ľudské telo

So slnečným a teplým počasím súvisí aj miera UV indexu. Tá dnes na poludnie dosahovala hodnotu 7,4. Zajtra na poludnie to bude 7,9.

Ide o vysoký UV index, pred ktorým už musíme naše telo chrániť. Ako?

Pri UV indexe od 6 do 7 je nutné v poludňajších hodinách, konkrétne od 10. - 15. hodiny, nezdržiavať sa na priamom slnku. Vo vlastnom záujme sa treba chrániť odevom, pokrývkou hlavy, ochranným krémom a okuliarmi.

Úpal ako náš nepriateľ

Pozor si treba dať aj na úpal. Medzi jeho príznaky patrí úzkosť, apatia, zahmlené videnie či studený pot, ale aj závraty, nevoľnosť a bolesti hlavy. V niektorých prípadoch sa môžu objaviť vážnejšie poruchy funkcie centrálneho nervového systému.

Prvá pomoc spočíva najmä v tom, že postihnutého umiestnime do chladnejšej miestnosti resp. tieňa a hlavu mu držíme vo zvýšenej polohe. Zbavíme ho prebytočného oblečenia a ochladzujeme jeho telo navlhčeným kusom látky alebo studenými obkladmi na hlavu.

Podáme mu dostatočné množstvo tekutín. Najlepšie bezbublinkové minerálky, nesladené čaje či iné roztoky. Sledujeme jeho stav a v prípade potreby voláme záchrannú službu.

Chrániť treba aj zvieratá

Zvýšenú starostlivosť treba v týchto dňoch venovať aj našim štvornohým miláčikom. Ich telo síce môže fungovať odlišne ako naše, predsa len na nich netreba zabudnúť.

Dôležité je najmä zabezpečiť im prístup k tieňu. Zabudnúť nemôžeme ani na dostatok vody.

Extrémne teplo bude dvojdňové

Teploty okolo +35 °C v našej oblasti dlho nevydržia. Podľa predpovedí by zmena mala doraziť v pondelok.

Dopoludnia a okolo obeda ešte bude horúco, ale popoludní nás schladí ďalší studený front. Počítať tak treba opäť raz s búrkami.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd