Nebezpečný ázijský komár tigrovaný je už na Slovensku. Máme sa mať na pozore?

Nebezpečný ázijský komár tigrovaný je už na Slovensku. Máme sa mať na pozore?
Veronika Salayová

Biomedicínske centrum SAV potvrdilo výskyt ázijského komára tigrovaného na Slovensku. Tento druh prenáša choroby, ktoré na Slovensku zatiaľ nepoznáme. Treba sa ho báť?

Biomedicínske centrum SAV potvrdilo výskyt ázijského komára tigrovaného na Slovensku. Tento nebezpečný druh prenáša 22 rôznych vírusov, ako sú západonílsky vírus, dengue, chikingunya, Zika alebo žltá zimnica.

Zlou správou je, že ázijský komár tigrovaný je už na Slovensku usídlený. Treba sa preto pripraviť a podozrivé uštipnutie komárom netreba podceňovať a takéto na prvý pohľad nevinné uštipnutie môže byť aj smrteľné. Nie na darmo sa hovorí, že komár je najväčším zabijakom ľudí na svete

Komára sa na Slovensku podarilo objaviť na základe zberu dát od verejnosti z minulého roka, konkrétne v oblasti Bratislavy. Vedci predpokladajú, že komár je tu usídlený, keďže išlo o viacero nálezov v rámci bratislavskej mestskej časti Ružinov.

 

Treba sa komára tigrovaného báť?

Slovenskí odborníci však ubezpečujú verejnosť, že na Slovenska sa zatiaľ báť nebezpečných chorôb ako eboly, vírusu Ziky či horúčky dengue nemusíme

Tento invázny druh komára by nákazu prenášal tak, že by musel niekoho nakazeného pichnúť a potom pichnúť ďalšieho človeka. Tento scenár je nateraz na Slovensku nepravdepodobný. 

Dobrú správu však vystrieda zlá. Je len otázkou času, kedy sa ázijský komár tigrovaný na Slovensku udomácni nadobro a vo veľkom počte. Vplyvom miernych zím a čoraz teplejších liet budú pre tento invazívny druh čoraz vhodnejšie podmienky na to, aby sa u nás udomácnil.  

 

Boj s komármi v Bratislave

„Základom úspechu boja proti komárom je nedovoliť to, aby sa u nás rozmnožili. Hlavné mesto bude tento rok napríklad opäť rozdávať zadarmo špeciálne tablety, ktoré takéto larvy bezpečnou cestou zničia,“ pre TASR uviedol starosta bratislavského Ružinova Martin Chren.

Ružinov podľa Chrena komunikuje s magistrátom, ktorý koordinuje boj proti komárom v Bratislave. Magistrát je v kontakte so Slovenskou akadémiou vied (SAV), ktorá plánuje tento rok výskyt invázneho komára v Ružinove preventívne monitorovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 4 °C
Jarmila
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Občasný dážď
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
23 °C / 7 °C
Galina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd