Po snehovej kalamite a víchrici nás v nedeľu čakajú celodenné mrazy na väčšine územia

Dominik Cenkner

Prvé februárové dni prinášajú na Slovensko skutočne nepriaznivé počasie. Zažili sme už kalamitné sneženie, búrky či vietor s priemernou rýchlosťou o sile orkánu. V tomto zmysle sa dnes počasie zlepší. Nastúpi však treskúca zima.

Ako sme už spomenuli, úvodné februárové dni sú akokeby sa zima snažila dohnať všetko, čo v posledných týždňoch a mesiacoch zameškala. V piatok husto snežilo na severozápade, v sobotu sa k tomu pridal aj silný vietor o sile orkánu, cez 120 km/h. Aké počasie teda prinesie prvá februárová nedeľa?

Synoptická situácia je pomerne jednoduchá. Od západu až severozápadu k nám bude v studenom, pôvodom arktickom vzduchu, zasahovať tlaková výš.

Bude preto prevažne polooblačno, na severe a východe až veľká oblačnosť. Ojedinele treba počítať so snehovými prehánkami. 

Miestami, najmä na severe a východe, sa budú tvoriť snehové jazyky a záveje. Na cestách preto jazdite opatrne.

Aj pre nedeľu sú v platnosti výstrahy

V dnešný deň platia nasledujúce výstrahy:

  • 1. stupňa pred vetrom na horách na severe stredného Slovenska, a to do 08:00 h;
  • 1. stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi na celom východnom Slovensku, zväčša buď do 06:00 h, alebo do 18:00 h;
  • 2. stupňa pred nízkymi teplotami pre okresy Banská Bystrica, Brezno, Liptovský Mikuláš, Poprad, Spišská Nová Ves, Rožňava, Gelnica, a to do 09:00 h;
  • 1. stupňa pred nízkymi teplotami pre zvyšok stredného Slovenska a okresy Kežmarok, Levoča a Stará Ľubovňa, a to rovnako do 09:00 h;

Nedeľa bude veľmi chladná

Maximálna denná teplota sa bude pohybovať zväčša v rozmedzí od -8 °C do -3 °C. Len na západe a juhu územia to bude od -3 °C do +2 °C.

Do toho bude fúkať prevažne severný vietor s rýchlosťou 4 až 10 m/s (15 až 35 km/h), v nárazoch ojedinele - najmä na východe - okolo 15 m/s (55 km/h). V Banskobystrickom kraji sa očakáva väčšinou len slabý vietor.

Na horách ši však dajte pozor. Nad pásmom lesa bude fúkať prudký, spočiatku až búrlivý vietor.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd