Po snehovej kalamite a víchrici nás v nedeľu čakajú celodenné mrazy na väčšine územia

Dominik Cenkner

Prvé februárové dni prinášajú na Slovensko skutočne nepriaznivé počasie. Zažili sme už kalamitné sneženie, búrky či vietor s priemernou rýchlosťou o sile orkánu. V tomto zmysle sa dnes počasie zlepší. Nastúpi však treskúca zima.

Ako sme už spomenuli, úvodné februárové dni sú akokeby sa zima snažila dohnať všetko, čo v posledných týždňoch a mesiacoch zameškala. V piatok husto snežilo na severozápade, v sobotu sa k tomu pridal aj silný vietor o sile orkánu, cez 120 km/h. Aké počasie teda prinesie prvá februárová nedeľa?

Synoptická situácia je pomerne jednoduchá. Od západu až severozápadu k nám bude v studenom, pôvodom arktickom vzduchu, zasahovať tlaková výš.

Bude preto prevažne polooblačno, na severe a východe až veľká oblačnosť. Ojedinele treba počítať so snehovými prehánkami. 

Miestami, najmä na severe a východe, sa budú tvoriť snehové jazyky a záveje. Na cestách preto jazdite opatrne.

Aj pre nedeľu sú v platnosti výstrahy

V dnešný deň platia nasledujúce výstrahy:

  • 1. stupňa pred vetrom na horách na severe stredného Slovenska, a to do 08:00 h;
  • 1. stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi na celom východnom Slovensku, zväčša buď do 06:00 h, alebo do 18:00 h;
  • 2. stupňa pred nízkymi teplotami pre okresy Banská Bystrica, Brezno, Liptovský Mikuláš, Poprad, Spišská Nová Ves, Rožňava, Gelnica, a to do 09:00 h;
  • 1. stupňa pred nízkymi teplotami pre zvyšok stredného Slovenska a okresy Kežmarok, Levoča a Stará Ľubovňa, a to rovnako do 09:00 h;

Nedeľa bude veľmi chladná

Maximálna denná teplota sa bude pohybovať zväčša v rozmedzí od -8 °C do -3 °C. Len na západe a juhu územia to bude od -3 °C do +2 °C.

Do toho bude fúkať prevažne severný vietor s rýchlosťou 4 až 10 m/s (15 až 35 km/h), v nárazoch ojedinele - najmä na východe - okolo 15 m/s (55 km/h). V Banskobystrickom kraji sa očakáva väčšinou len slabý vietor.

Na horách ši však dajte pozor. Nad pásmom lesa bude fúkať prudký, spočiatku až búrlivý vietor.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd