Polárna žiara ohromila Európanov. Čo sa stalo a prečo bola taká intenzívna?

Polárna žiara ohromila Európanov. Čo sa stalo a prečo bola taká intenzívna?
Veronika Salayová

Ak patríte medzi tých šťastlivcov, ktorí počas dvoch uplynulých nocí videli polárnu žiaru, tak vedzte, že sa vám podarilo vidieť niečo, čo sa v našich končinách objavuje len veľmi výnimočne. Takáto intenzívna a dobre viditeľná polárna žiara naprieč Európou nebola už desaťročia. Čo sa vlastne stalo? Máme pre vás vysvetlenie...

Prvý novembrový víkend sa stalo niečo, čo v našich zemepisných šírkach nie je bežným javom − takmer z celého územia Slovenska bola viditeľná polárna žiara. 

Tejto vzácnej udalosti sa tešili aj mnohí Európania, keďže polárna žiara bola viditeľná napríklad aj v Česku, Nemecku, Rakúsku, Maďarsku, Slovinsku, a dokonca aj v Taliansku. 

Polárna žiara sa z času na čas objaví v napríklad v severných oblastiach Poľska alebo Nemecka, ale v nižšie položených zemepisných šírkach ide skôr o raritu. Navyše ak sa polárna žiara aj objaví, zväčša ju na oblohe vidieť v menej jasných farbách. 

Mimoriadne intenzívna polárna žiara

Tento víkend však prekvapil najmä tým, že polárna žiara bola mimoriadne žiarivá a intenzívna − objavila sa najmä v červených a ružových tónoch. Farba polárnej žiary závisí od výšky a druhu nabudených atómov alebo molekúl v atmosfére, a najčastejšie sa na oblohe objavuje v zelených tónoch. 

To, že sme ju počas soboty a nedele videli najmä v ružovo-červených farbách, je spôsobené tým, že červená farba vzniká v atmosfére najvyššie, a to od výšky 150 až 300 km nad zemským povrchom.

Zo Slovenska vidíme práve najčastejšie červenú farbu, kým na póloch zelenú, pretože zelená farba polárnej žiary vzniká reakciou elektrónov s atómami kyslíka vo výške asi 100 km.

Dvojitý úder

A prečo bola polárna žiara tak dobre viditeľná z veľkej časti Európy? Odpoveďou znie, že výron koronálnej hmoty CME zo Slnka pri reakcii s magnetosférou Zeme spôsobili silnú geomagnetickú búrku. Geomagnetická búrka je vlastne dočasné narušenie magnetického poľa Zeme spôsobené zmenami hustoty slnečného vetra a aktivity Slnka. 

Išlo však o dvojitý úder, pretože Zem zasiahli až dva CME, a to jeden v sobotu a druhý v nedeľu. Výsledkom týchto dvoch výronov bola geomagnetická búrka triedy G3, ktorá bola práve intenzívnejšia počas nedele, informuje špecializovaný portál Space Weather.

Geomagnetická búrka prebieha ešte aj počas pondelka, avšak už poľavuje a dosahuje triedu G1, čo je slabá geomagnetická búrka. Dnes teda už nebude veľmi veľká šanca vidieť polárnu žiaru v našich končinách. Treba však poznamenať, že vo všeobecnosti predpovedať polárnu žiaru je veľmi náročné. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
24 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Prehánky
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Dážď
19 °C / 6 °C
Svetozár
Piatok
Oblačno
20 °C / 5 °C
Gizela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd