Pozor na vietor. Ten teraz začne naberať na sile a večer dorazí front s BÚRKAMI

Pozor na vietor. Ten teraz začne naberať na sile a večer dorazí front s BÚRKAMI
Veronika Sádovská

Na Slovensku panuje veľmi veterné počasie, ktoré ukončia dnes večer búrky. Náraz o rýchlosti 122 km/h namerali na Lomnickom štíte. Veľkonočný pondelok tak prináša ďalší extrém počasia.

Počasie na Slovensku ovplyvňuje rozsiahla tlaková výš, ktorá sa rozprestiera od východnej Európy až po Saharu, odkiaľ k nám už niekoľko dní prúdia obrovské množstvá prachu a zakaľujú inak prevažne jasnú oblohu.

Okrem toho sa ale od západu tlačia menšie tlakové níže a vytvárajú veľmi silný tlakový gradient. To spôsobilo ďalší extrém v počasí na Veľkonočný pondelok. Veľmi silný vietor, ktorý aktuálne naberá na sile.

 

Nárazy nad 100 km/h

Už dnes ráno krátko pred 10. hodinou namerali v Liesku náraz vetra o rýchlosti 22 m/s, čo predstavuje rýchlosť 79,2 km/h. Na Lomnickom štíte už namerali náraz vetra o sile 122 km/h.

Veľmi veterno je aj na ostatnom území, žilinské letisko hlási nárazy 20 m/s, Telgárt 18 m/s, Kuchyňa 18 m/s. Gánovce 16 m/s a Bratislava - Koliba 15 m/s. To všetko predstavuje vietor o rýchlosti od 50 do 72 kilometrov za hodinu.

Vydané sú aj najvyššie výstrahy pred silným vetrom hlavne na horách. Tie platia pre okresy Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Brezno a Poprad. Výstraha tretieho stupňa pre tieto oblasti platí až do 13. hodiny. Potom by síce vietor mal mierne zoslabnúť, ale ostáva v platnosti výstraha 2. stupňa.

Výstrahy prvého stupňa platia aj pre väčšinu západného Slovenska, avšak silný vietor fúka takmer na celom našom území. Buďte preto dnes pri pohybe vonku opatrní. Na cestách si dávajte pozor na spadnuté konáre a stromy.

 

Vietor vystrieda dážď a búrky

Vietor aktuálne naberá na sile, na horách zúri mohutná víchrica a večer príde ešte aj front, na ktorého čele sa môžu tvoriť búrky.

Večerný front prinesie zrážky, spolu s ktorými spadne na zem množstvo saharského prachu, búrky a nakoniec aj ochladenie. Už zajtra budú teploty nižšie aj o viac ako 10 °C.

Počasie aj dnes budeme pre vás sledovať a prinášať aktuálne informácie. Podrobnú predpoveď pre vaše mesto nájdete tu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd