Predpoveď búrok je vždy komplikovaná, no včera celkom vyšla

Peter Minárik

Napriek tomu, že búrky nás včera nezasiahli v plnej sile a na slovenských hraniciach zanikali, tak vzhľadom na to, že predpoveď búrok je pre meteorológov najťažšie, čo môžu predpovedať, tak všetkým meteorologickým autoritám predpoveď vyšla.

Ako to už býva zvykom, po vojne je každý generál, a toto obzvlášť platí na Slovensku. Napriek tomu, že búrky nás včera nezasiahli v plnej sile a väčšina z tých silných sa rozpadala na našich hraniciach, tak predpoveď meteorológov vrátane tých našich vyšla.

Meteorológovia nepracujú s pocitmi ako laickí ľudia, ale s numerickými modelmi, ktoré sú založené na fyzikálnych rovniciach a predpoveď počasia neznamená 100 %-nú úspešnosť, ale slovíčko predpoveď vychádza z určitých intervalov pravdepodobnosti, že sa tak stane.

Búrky prináša studený front

Počasie nad Európou ovplyvňuje studený front, ktorý sa však vlní. Nepostupuje teda konštantnou rýchlosťou, no nad určitou oblasťou sa zastaví a nad inou zasa zrýchli. Na tomto vlniacom sa studenom fronte vznikajú búrky, ktoré v uplynulých troch dňoch zasiahli mnohé oblasti a niekde priniesli aj extrémnejšie nebezpečné javy.

Treba si uvedomiť, že búrky sú aj v roku 2024 veľmi ťažko predpovedateľné. Nevieme odhadnúť, ktoré mesto zasiahnu búrky, ale určujeme oblasti, kde je potenciál na vznik a vývoj búrky, a predpovedáme ich intenzitu.

Predpoveď vyšla

Na základe toho boli aj včera vydané mnohými meteorologickými autoritami predpovede. Búrky síce nezasiahli priamo naše územie a zastavili sa na hraniciach, no predpoveď ako celok vyšla takmer presne, a to, že sa celá búrková vlna nedostala o 50 km viac na východ, teda priamo nad Slovensko, je pre predpoveď búrok úspech.

SHMÚ, meteorologická služba Estofex, ale aj my sme predpovedali, že búrky sa budú tvoriť primárne nad Českom a Rakúskom a v druhej polovici popoludnia a k večeru môžu búrky zasiahnuť severozápadné a severné Slovensko. Takto vyzerali predpovede.

mapa služba Estofex
predpoveď služby Estofex, zdroj: Estofex
naša predpoveď
naša predpoveď

Ak sa teraz pozrieme na mapu bleskov, tak vidíte, že búrky sa zastavili na našich hraniciach, i keď mali zanikať tesne za našimi hranicami. To, že búrky naplno neprišli, je šťastie pre mnohých, hlavne pre poľnohospodárov a celkovo je to aj úspešná predpoveď.

reálne zaznamenané blesky
reálne zaznamenané blesky, zdroj: blesky.bourky.cz

My sme taktiež počas včerajšieho dňa prinášali sériu článkov. Ak sa pozrieme na predpoveď služby Estofex, tak tá pre juh Nemecka a Rakúska vydala 2. stupeň. Tu sa aj reálne silné búrky vyskytli. Vlna búrok zasiahla Bavorsko a presúvala sa nad Salzburg a západné Rakúsko, kde zanikla. 

Druhá vlna sa sformovala vo Viedenskej panve a postupovala smerom k Slovensku. Búrky sa mali rozpadať nad západným Slovenskom, no nakoniec sa rozpadli skôr, a to už na hraniciach. V Bratislave udrelo len zopár bleskov. Nad Viedňou sa sformovala aj supercela, ktorá sa východne od Viedne rozpadla.

V Česku sa v súlade s predpoveďou vyskytli intenzívne búrky, ktoré boli lokálne aj intenzívne. Napríklad Zruč nad Sázavou zasypala vrstva krúp.

Iné by to bolo, ak by sa búrky očakávali a nakoniec by široko-ďaleko nič nebolo. Ak by búrky zasiahli aj krajný severozápad, čo sa očakávalo, tak by sa úspešnosť predpovede búrok šplhala nad 90 %, čo je na predpoveď búrok mimoriadne presné.

Napokon zdôraznime, že oficiálne výstrahy SHMÚ, ako aj významné meteorologické autority vrátane nás vydali maximálne 1. stupeň zo svojej stupnice. Takéto základné varovanie je úplne bežné a len zvýrazňuje potenciál nebezpečnosti samotných búrok a bleskov. Totižto aj jeden blesk dokáže zabiť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd