Z Rakúska sa k nám blíži SUPERCELA

Ema Bazhaykin

Po búrkach na východe a severe Slovenska nás čaká búrlivé počasie aj na západe. Z Viedne sa k nám blíži supercela.

Na území Slovenska dnes v popoludňajších hodinách začalo byť poriadne búrlivo. Vlniaci sa front už počas včerajšieho dňa prinášal silné búrky do oblasti Nemecka a Českej republiky, v priebehu dnešného dňa sa situácia zopakovala. Pred vlniacim sa studeným frontom do našej oblasti od juhu začal prúdiť veľmi teplý vzduch, ktorý zlabilizoval ovzdušie a v takto labilnom vzduchu začali vznikať jednotlivé búrkové bunky.

Ako prvý dnes zasiahli búrky s bleskami sever východného Slovenska. Po 14:00 priniesla bleskovo aktívna búrka z Poľska nebezpečné počasie aj nad naše územie a do štvrtej hodiny popoludní tu udrelo približne 85 bleskov, ku ktorým sa následne pridala aj búrka nad Tatrami. Doposiaľ na našom území v priebehu dnešného dňa udrelo takmer 300 bleskov, búrky však nepriniesli žiadne nebezpečné javy.

 
 

Iné to bolo v susednom Česku, kde silné dažde, blesky, či dokonca krúpy zasiahli juh krajiny a pre nepriaznivé počasie museli byť uzavreté aj niektoré cesty.

Ešte horšie na tom boli v Poľsku, kde sa búrka prejavila silnejšie než na severe nášho územia a výdatné zrážky viedli k záplavám na juhu Podkarpatskej oblasti.

 

Zo západu prichádza supercela

Už v najbližších minútach očakávame ďalší nástup búrkovej bunky zo susedného Rakúska, tentokrát k nám však mieri supercela. Rakúsko trápia silné búrky s bleskami už od dopoludnia a je možné, že každú chvíľu sa toto nebezpečné počasie prejaví aj u nás.

Z Viedne k nám prichádza supercela
Z Viedne k nám prichádza supercela, foto: iMeteo

 

Čo sa očakáva v jednotlivých okresoch Slovenska si pozrite TU >>>

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd