Susedné Česko už zasiahla silná búrka. Priniesla aj krúpy

Ema Bazhaykin

Zatiaľ najsilnejšia búrka už zasiahla České Budějovice, priniesla aj menšie krúpy.

Zatiaľ najsilnejšia búrka zasiahla priamo České Budějovice. Priniesla malé krúpy s priemerom 2 cm a okolo 20 mm zrážok. Doposiaľ tu udrelo už takmer 3 000 bleskov. Odtiaľto búrky teraz postupujú ďalej na severovýchod.

Menšie krúpy s priemerom do 2 cm
Menšie krúpy s priemerom do 2 cm, foto: IN-pocasie

Aktuálne sa teda búrky vyskytujú v Južných Čechách a nové začínajú vznikať na Vysočine. Jedná sa o multicely v podobe zhlukov. Ich pohyb je pomerne pomalý. Očakáva sa aj nebezpečný prívalový dážď.

Na juh Čiech dorazia ďalšie búrky z Bavorska až večer, tentokrát už v organizovanom systéme. Počas popoludnia by sa mali jednotlivé bunky zlievať do medziškálového búrkového systému - MCS. Tie môžu priniesť nárazy vetra o sile až 70 km/h.

 

Na Slovensko už mieria mračná zo západu

Dynamický vývoj už môžeme pozorovať aj nad Rakúskom v okolí Viedne. Tu začínajú vznikať samostatné búrkové bunky, ktoré budú taktiež postupovať k severovýchodu a tieto búrky už budú oveľa výraznejšie, čo možno ovplyvní aj západ Slovenska. 

Na Slovensku zatiaľ registrujeme bleskovo aktívne búrky len na sever východného Slovenska, doposiaľ tu udrelo do desať bleskov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd