Prízemné mrazy hrozia aj v noci na štvrtok. Vieme, kedy nás už prestanú trápiť

Prízemné mrazy hrozia aj v noci na štvrtok. Vieme, kedy nás už prestanú trápiť
Dominik Cenkner

Aj keď denné teploty v týchto dňoch stúpajú priam na letné hodnoty, v noci ešte tak teplo nie je. Tento týždeň sa o slovo prihlásili aj prízemné mrazy. Dokedy nás ešte budú trápiť?

Tretí májový týždeň sa na Slovensku nesie v znamení stabilného a teplého počasia. Aj dnes, v stredu 15. mája, sa popoludňajšie teploty šplhali k +25 °C.

Túto hodnotu napr. dosiahol Slovenský Grob. O 15. hodine tam teplomer ukazoval +25,3 °C.

Môžeme za to vďačiť tlakovej výši, ktorá ovplyvňovala počasie na našom území. Počasie však chystá zmenu, informovali sme vás o nej v tomto článku.

 

Prízemné mrazy nepovedali posledné slovo

Kým denné teploty majú priam letné hodnoty, noci sú chladné. Možno je to aj tým, že v kalendári svoj sviatok oslávili traja zmrznutí - Pankrác, Servác, Bonifác. Korunovať ich má Sofia, ktorá je podľa pranostík ich kuchárkou.

Odbornejšie, nočné teploty klesajú pod bod mrazu vďaka vhodným podmienkam. Tými sú suchý vzduch a jasná alebo len málooblačná obloha.

Už niekoľko nocí trápia prízemné mrazy pestovateľov a záhradkárov. Tie škodia úrode na poliach, ktorá v týchto dňoch vychádza zo zeme.

Teploty pri zemi pod nulou sa očakávajú aj v noci zo stredy na štvrtok. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahy prvého stupňa pre okresy Brezno, Rožňava, Spišská Nová Ves, Kežmarok, Levoča, Poprad, Liptovský Mikuláš, Námestovo, Tvrdošín.

Ako dodáva SHMÚ, „očakávaný prízemný mráz nie je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý, ale môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu.“

Prízemné mrazy sa očakávajú v týchto lokalitách
Prízemné mrazy sa očakávajú v týchto lokalitách, shmu.sk

Kedy nás prestanú trápiť prízemné mrazy?

Zhoršenie počasia počas dňa paradoxne prinesie teplejšie noci. Cez naše územie postupne prejde studený front, ktorý prinesie zamračenú oblohu s dažďom, prehánkami či búrkami. 

Denné teploty o niečo poklesnú, ale nočné naopak o niečo stúpnu. Zatiaľ to vyzerá tak, že prízemné mrazy túto noc povedia posledné slovo. Už noc zo štvrtka na piatok 17. mája by mala byť bez mrazov.

 

Viac informácií v tomto ohľade ponúka naša predpoveď počasia. V nej nájdete dáta až na 15 dní vopred.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd