PRVÉ INFO: Búrok sa nezbavíme a opäť budú SILNÉ. Črtá sa však niečo oveľa nebezpečnejšie

Peter Minárik

Séria búrok pokračuje na Slovensku aj v nadchádzajúcich dňoch, no predpoveď počasia avizuje aj niečo nebezpečnejšie. Nasledujúce dna dni sa v počasí nič výrazné nezmení, no potom treba zbystrieť pozornosť. Črtá sa nebezpečná situácia, ktorá v našej oblasti môže spôsobiť množstvo problémov.

Počasie sa na Slovensku a prakticky v celej Európe sa už niekoľko uplynulých dní zásadne nemení. Počasie ovplyvňujú jednotlivé oblasti nižšieho tlaku vzduchu, ktoré zabezpečujú v našej oblasti prísun teplého a vlhkého vzduchu. V tomto vzduchu sa v priebehu popoludnia vytvára kopovitá oblačnosť a následné prehánky a búrky.

Všetky tieto búrky nie sú podporované výraznejšou dynamikou, z čoho vyplýva, že všetky burky majú spoločné to, že vznikajú najmä v rámci orografie hôr, sú stacionárnejšie, a tým pádom prinášajú predovšetkým prívalové zrážky. Tie v uplynulých dňoch narobili problémy hneď v niekoľkých mestách a obciach, kde v priebehu krátkej doby spadli desiatky milimetrov zrážok, čo zaplavilo viaceré cesty, ulice a podchody.

Včera však bola situácia trošku odlišná v tom, že sa nad naším územím nachádzal suchší vzduch, avšak popoludní k nám dorazil od západu studený front, ktorý sa však vo vysokom tlaku rozpadal, a studený front tak ovplyvnil len počasie na západnom Slovensku.

 

Vytvorili sa dve výrazné búrky. Jedna na Záhorí, kde sme zaznamenali úhrny od 40 až do 60 mm, ktoré zaplavili niekoľko ciest, a druhá búrka sa vytvorila na severozápade, najmä v oblasti Považia. Búrky tu taktiež priniesli desiatky milimetrov zrážok a spôsobili lokálne zatopenia.

Vrátia sa orografické búrky

Od dnes sa na Slovensko opäť vrátia orografické búrky. Očakávajú sa predovšetkým na strednom a východnom Slovensku, a to ako v stredu, tak vo štvrtok. V stredu by však mali byť búrky o čosi silnejšie.

Treba počítať s tým, že opäť je tu riziko výskytu prívalových zrážok, ktoré môžu najmä v kopcovitých oblastiach spôsobiť problémy.

 


 Počas dňa teda počítajte opäť s teplým počasím, no popoludní to začne v oblasti hôr bublať a hrozia prehánky a búrky.

Na obzore je niečo oveľa nebezpečnejšie

Nadchádzajúce dva dni je vývoj počasia pomerne známy, no veľmi zaujímavá a zároveň nebezpečná situácia sa črtá od piatka, a to nielen na Slovensku, ale v celej našej oblasti.

Nad Talianskom sa na konci pracovného týždňa prehĺbi tlaková níž, ktorá sa od piatka počas celého víkendu bude presúvať veľmi pomaly smerom k severu cez Alpy, Česko až nad Poľsko, kde sa vyplní. Tento postup tlakovej níže prinesie dve udalosti.

Prvou je, že v rámci tlakovej níže bude postupovať studený front, ktorý by v piatok mal začať ovplyvňovať počasie aj na našom území. Front by mal byť výrazný a na naše územie by mohol priniesť veľmi nebezpečné búrky. Očakáva sa, že sa sformuje výraznejší búrkový systém, ktorý prinesie aj ďalšie nebezpečné sprievodné javy ako len prívalový dážď, ktorý zažívame uplynulé dni.

Dnes je však ešte predčasné presne povedať, čo nás presne čaká, keďže to bude závisieť od presnej trajektórie tlakovej níže a načasovaniu príchodu studeného frontu. O tom, aké nebezpečné budú búrky na našom území, budeme vedieť viac vo štvrtok večer.

Druhou významnou udalosťou bude to, že okolo presúvajúceho sa stredu tlakovej níže sa bude točiť veľmi výrazné zrážkové pole. To by nateraz malo zasiahnuť predovšetkým Nemecko, Česko a Rakúsko. Predbežne to vyzerá tak, že tieto oblasti najskôr zasiahnu silné búrky, ktoré vystrieda trvalejší a výdatnejší dážď.

Už teraz je situácia predovšetkým na juhu Nemecka kritická. Vyskytujú sa tu povodne a ďalšie výdatné zrážky situáciu ešte zhoršia. Podľa aktuálnych dát by mohlo spadnúť do nedele aj viac ako 100 mm zrážok.

Od piatka tak čaká strednú Európu výrazné zhoršenie počasia. Najskôr nás zasiahnu výrazné búrky, po ktorých príde do oblastí, západne od nás výdatný dážď, ktorý vyvolá povodne. Naše územie by sa však zatiaľ povodniam z trvalého dažďa malo vyhnúť, no aj počas celého víkendu sa očakáva búrlivé počasie, ktoré môže priniesť prívalové povodne.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd