PRVÉ INFO: Slovensko čaká neuveriteľný ZVRAT počasia. Pripravte sa na búrky a návrat zimy

Peter Minárik

Už tretím dňom panuje na našom území mimoriadne teplé počasie, pri ktorom sa teploty dostávajú nad hranicu +20 °C. Teplo bude aj v nasledujúcich dňoch, avšak cez víkend nás čaká výrazný zvrat počasia a v budúcom týždni zabudnite na jarné počasie. Ak vás láka prezúvanie pneumatík, tak to radšej odložte na neskôr. Zima sa totiž vráti aj do najnižších polôh!

Počasie na Slovensku je aktuálne veľmi príjemné. Je to dôsledkom dvoch výrazných tlakových výší, ktoré do našej oblasti zabezpečujú prísun teplého vzduchu. Jedna tlaková výš sa nachádza nad Balkánom a druhá nad centrálnym Stredomorím a siaha až nad Afriku.

Vďaka takémuto rozpoloženiu tlakových útvarov prúdi do našej oblasti od juhozápadu mimoriadne teplý vzduch, ktorý prichádza z Maroka nad Pyrenejský polostrov a potom sa ďalej dostáva nad vnútrozemie Európy.

Teploty sa dostanú nad +20 °C

Vďaka takejto situácii máme v Európe aktuálne veľmi vysoké teploty. V západnej a juhozápadnej Európe atakujú teploty hranicu +30 °C, no veľmi teplo je aj v strednej Európe.

Na Slovensku sme zaznamenali najvyššie teploty od začiatku roka. Maximá sa už dostali tesne nad hranicu +21 °C a v nadchádzajúcich dňoch by mali ísť teploty ešte vyššie.

V priebehu dnešného a zajtrajšieho dňa by sa maximálne teploty na našom území mali dostávať v najteplejších oblastiach niekde na hodnotu okolo +22 °C a veľmi teplo bude aj v severných regiónoch Slovenska, kde by ortuť teplomera mala vystúpiť nad hranicu +15 °C. Takéto teploty nie sú rozhodne na našom území bežné. V porovnaní s dlhodobým normálom sú tieto teploty o 5 až 7 °C vyššie, ako je dlhodobý normál.

Teplé počasie však vyvrcholí v piatok a nasledovať bude prudký pokles smerom nadol. Posledným teplým dňom tak bude piatkové popoludnie, avšak od západu začne oblačnosť pribúdať a vo večerných hodinách dorazí na naše územie studený front, ktorý sa postará o zmenu počasia a zlé správy.

Víkend bude búrlivý

V piatok večer a v noci na sobotu prinesie postupujúci studený front na viaceré miesta nášho územia zrážky a zmenu vetra, ktorý sa stočí z juhozápadného na severozápadný. Pršať bude na viacerých miestach a výraznejšie zrážky budú na našom území ustávať v sobotu počas dňa. Počasie sa však nezlepší.

Naša oblasť sa totiž za studeným frontom dostane do silného severozápadného morského prúdenia. Vzduch sa k nám bude dostávať z oblasti Severného mora okolo tlakovej níže, ktorá bude postupovať cez Severné more nad Škandináviu, a tento presun tlakovej níže prinesie do Európy veľmi veterné počasie, ktoré môže počas víkendu páchať aj škody. Slovensko by však malo byť od silného vetra ušetrené.

Čo nás však počas víkendu čaká, je veľmi premenlivé počasie. Dynamika, ktorá bude nad našou oblasťou, dopraje tvorbe kopovitej oblačnosti a častým prehánkam a búrkam. Počas víkendu sa búrky a prehánky budú vyskytovať v mnohých štátoch strednej Európy, vrátane Slovenska. Búrky sa na našom území očakávajú najmä na severe a východe Slovenska.

Počas víkendu už dvadsiatky nehrozia. Maximálne denné teploty sa budú udržiavať v intervale od +8 do +15 °C. Stále to budú pomerne príjemné teploty. Oveľa výraznejšie ochladenie nás čaká na začiatku budúceho týždňa, kedy počasie hrozí tým, že aj do nižších polôh príde sneženie. Viac o vývoji na nasledujúci týždeň sa dočítate na ďalšej strane TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd