Rozsiahle povodne v Iráne. Nedostatok pitnej vody a varovanie pred krokodílmi

Rozsiahle povodne v Iráne. Nedostatok pitnej vody a varovanie pred krokodílmi
Zuzana Macháčová

Juhovýchodnú časť Iránu zasiahli záplavy. Úrady apelujú na obyvateľov, aby si dávali pozor na krokodíly, ktoré sa v dôsledku vysokej vody môžu zo svojho prirodzeného prostredia sťahovať na iné miesta.

Silné lejaky v Iráne spôsobili bleskové záplavy v provinciách Hormozgan, Kerman, Sistán a Balúčistán. Iránska tlačová agentúra IRNA vo štvrtok informovala, že zahynuli traja cestári. 

V ten istý deň televízny portál Iran International informoval, že v dôsledku záplav zomrelo najmenej osem ľudí, všetci v Sístáne a Balúčistáne. Iránski záchranári zachránili 43 cestujúcich z dvoch autobusov, ktoré uviazli na ceste na juhovýchode krajiny. 

Nedostatok pitnej vody

Podľa ázijskej tlačovej agentúry WANA prinútila povodňová situácia tisíce obyvateľov opustiť svoje domovy a spôsobila škody na infraštruktúre a v poľnohospodárstve.

 

Cesty boli poškodené a v niektorých mestách boli obyvatelia bez elektrickej energie. Jeden z obyvateľov mesta Konarak v Sistáne a Balúčistáne povedal, že v meste je nedostatok pitnej vody. Ľudia z Konaraku sa cez ulice plavia na člnoch. 

Varovanie pred krokodílom

Ako informovali miestne médiá, ministerstvo životného prostredia v Sistáne a Balúčistáne vydalo varovanie, že v dôsledku záplav môžu krokodíly opustiť svoje prirodzené biotopy a presunúť sa na iné miesta.

 

Obyvatelia boli vyzvaní, aby sa nezdržiavali v blízkosti brehov rieky Bahu Kalat pretekajúcej Sistánom a Balúčistánom, mokradí, močiarov a miest v blízkosti biotopov voľne žijúcich živočíchov, kým povodňová voda úplne neopadne.

Záplavy v krajinách Blízkeho východu

V posledných dňoch spôsobili bleskové povodne spúšť v rôznych krajinách Blízkeho východu a Perzského zálivu. Prudká búrka so silným dažďom zasiahla okrem iných aj Spojené arabské emiráty, kde tam zaznamenali najvyššie zrážky za 75 rokov.

V dôsledku búrky, ktorá zasiahla Omán, zomrelo najmenej 20 ľudí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 7 °C
Žigmund
Zajtra
Oblačno
25 °C / 9 °C
Galina
Sobota
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd