Slovensko zasiahol výdatný dážď. Napršalo už 50 mm zrážok, vodné toky stúpajú

Veronika Salayová

Výdatné zrážky zasiahli Slovensko už počas nedele, kedy sa tvorili aj početné búrky, ktoré zasiahli najmä krajný západ a východ našej krajiny. Po upršanej noci tu máme upršaný deň.

Leje ako z krhly – aj takýmito slovami by sa dal charakterizovať dnešný deň. Po prechode búrkového frontu prechádza naším územím druhý front, ktorý prináša na Slovensko ďalšie zrážky. 

Tie sú pomerne výdatné, pričom úhrny zrážok už teraz dosahujú takmer 50 mm, v okolí Bratislavy doteraz napršalo do 40 mm zrážok. Najmenej napršalo na východe, sa úhrny pohybujú okolo 15 až 20 mm zrážok.

doterajšie úhrny zrážok
doterajšie úhrny zrážok, SHMÚ

Počas dnešného dňa tieto čísla ešte stúpnu, keďže nás čaká upršaný celý deň. Najviac zrážok počas dnešného dňa spadne na strednom Slovensku, kde sa očakávajú úhrny ešte do 20 mm, lokálne to môže byť aj viac. 

 

Na druhej strane je to dobrá správa, keďže na našom území dlho výdatne nepršalo, čiže zrážky sú viac než výdatné. V dôsledku dažďov stúpajú aj mnohé vodné toky na našom území, no povodňové stupne nehrozia. 

Na Slovensku sa ochladzuje

Okrem zrážok však dorazilo aj dlho avizované ochladenie, čiže vysoké teploty nad +20 °C nateraz nehrozia. Za studeným frontom sa do Európy od severu natláča chladná, vzduchová hmota, ktorá má arktický pôvod. Studený vzduch pocítime už na dnešných teplotách.

Teploty sa v najchladnejších lokalitách Slovenska budú pohybovať len od +6 do +10 °C a v najteplejších lokalitách od +11 do +16 °C. Oproti včerajšiemu dňu sa tak ochladí až o 15 °C.

 

Búrlivý vietor bude len na horách a búrky taktiež neočakávame, treba sa však pripraviť na nočné mrazy, ktoré prinesú do severných lokalít aj sneženie. Teplé letné počasie si tak dáva na čas „pohov“ a zima sa nám opäť pripomína

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd