Studený front s búrkami prešiel Slovenskom. Príjemne sa schladilo a prečistil vzduch od saharského prachu

Studený front s búrkami prešiel Slovenskom. Príjemne sa schladilo a prečistil vzduch od saharského prachu
Veronika Salayová

Búrky prešli dnes celým naším územím. Po prechode studeného frontu sa príjemne ochladilo a prečistil sa vzduch od saharského prachu. 

Aktuálne máme o 19.00 hod. už po búrkach, ktoré prešli celým Slovenskom, no búrkam ešte na našom území neodzvonilo. Búrky však ešte dnes môžu prekvapiť. 

Na našom území udrelo takmer 5 000 bleskov a oproti včerajším búrkam v našej oblasti boli tie dnešné podstatne slabšie. Dnešné búrky priniesli do okolia Popradu a viacerých lokalít východného Slovenska drobné krúpy.

Okrem krupobitia páchal škody aj silný vietor, ktorý lámal stromy pod Tatrami. Našťastie k väčším škodám dnes nedošlo.

 

Vzduch je čistejší od saharského prachu

Po búrkach sa však príjemne schladilo a teploty nad +30 °C sa objavili dnes len na juhovýchode Slovenska, no aj tam dorazil studený front a po búrkach sa schladilo.

aktuálne teploty
aktuálne teploty, zdroj: idókép

Zároveň búrky a zrážky stiahli masu saharského prachu, ktorá sa nachádzala dnes v atmosfére nad Slovenskom, takže aj vzduch sa po búrkach prečistil a lepšie sa dýcha. 

Na druhej strane si však mnohí vodiči našli poriadne zašpinené autá či gazdinky špinavé okná či terasy. Dobrou správou je, že saharský prach už v nedeľu opustí naše územie, takže viac znečisťovať okolie už nebude. 

takto dnes vyzerajú skoro všetky autá v Nitre
takto dnes vyzerajú skoro všetky autá v Nitre, foto: Veronika Salayová

 

 

Počas dnešného večera a noci ešte môže lokálne spŕchnuť, dokonca sa môžu objaviť aj búrky, a to najmä na juhovýchodnom a východnom Slovensku. 

Nedeľa však už prinesie so sebou príjemnejšie počasie so slniečkom a teplotami do +30 °C. Viac o vývoji počasia nájdete TU

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd