Taliansko je pod vodou. Ulice sú úplne zaplavené a bude to ešte horšie

Veronika Sádovská

Silné búrky tieto úradujú v celej Európe a spôsobujú obrovské povodne a škody. V Taliansku dnes spadlo toľko zrážok, že voda úplne zaplavila ulicu a pod vodou pomaly zmizli aj dopravné značky.

V strednej a západnej Európe sa usadila tlaková níž Katinka, ktorá zabezpečuje stály prílev vlhkého a teplého vzduchu, v ktorom sa ľahko tvoria búrky. Tieto búrky tu sú už niekoľko dní a sú stále intenzívnejšie.

Podobné počasie ako u nás je aj na severe Talianska. Dnešné búrky tam spôsobili hotovú katastrofu a to ďalšie zrážky ešte majú spadnúť v nasledujúcich hodinách a dňoch. Hlavne na severovýchode územia očakávajú lokálne aj dlhotrvajúce dažde.

 

Vydali najvyššiu červenú výstrahu

Na základe dostupných predpovedí vydal odbor civilnej ochrany po dohode so zainteresovanými regiónmi, ktoré sú zodpovedné za aktiváciu systémov civilnej ochrany na postihnutých územiach, varovanie pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami.

V najvyššom červenom varovaní sú dva regióny a výstraha pre ne platí až do stredy. Varovanie predpokladá od dnešného neskorého popoludnia rozsiahle a lokálne pretrvávajúce zrážky vrátane prehánok alebo búrok nad Toskánskom, regiónmi Emilia-Romagna, Lombardia a Benátsko, ktoré sa rozšíria až do Friuli Venezia Giulia a autonómnych provincií Trento a Bolzano.

Ide znova o tie regióny, ktoré postihli minulý rok ničivé povodne, pri ktorých zomrelo 15 ľudí a obyvateľom pomáhali aj slovenskí hasiči. Modely predpokladajú extrémne množstvo zrážok. Problémom je to, že už posledné dni tam veľa pršalo a pôda začína byť nasýtená vlahou.

Fotografie z dnešného dňa vyzerajú hrozivo, ale pri predstave, že podobné počasie bude panovať až do stredy, je pravdepodobné, že rozsiahle záplavy podobné tým minuloročným sa môžu zopakovať.

 

Nebezpečné javy

Aj v Taliansku dnes vznikli búrky s rovnakými nebezpečnými javmi ako u nás - prívalové lejaky, vysoká blesková aktivita, krúpy a pridali sa aj silné nárazy vetra. 

Na základe očakávaných a prebiehajúcich javov bola na zajtra, utorok 21. mája, vyhodnotená červená výstraha pre niektoré oblasti Lombardie a Benátska, oranžová výstraha pre niektoré oblasti Lombardie, Benátska a Emilia-Romagna a žltá výstraha na väčšine centrálnych oblastí severu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd