Tento rok je priestupný. Prečo je to tak a čo je priestupný rok?

Tento rok je priestupný. Prečo je to tak a čo je priestupný rok?
Zuzana Macháčová

Tento rok má február 29 dní, čo znamená, že rok 2024 je priestupný. Zvyčajne sa priestupné roky vyskytujú približne každé štyri roky, ale nie vždy sa to stane.

Rok 2024 je priestupný, čo znamená, že ku koncu najkratšieho mesiaca, februára, pridáme jeden deň. Celý rok bude mať 366 dní namiesto 365. Prestupný rok nastáva v priemere raz za štyri roky. Predchádzajúci priestupný rok bol v roku 2020.

Dĺžka roka je určená rotačným pohybom Zeme, teda jej obehom okolo Slnka, ktorý trvá 365 dní a niečo navyše. Zem obehne Slnko presne za 365,24 dňa podľa kalendárneho času, kde každý deň má 24 hodín.

Cieľom priestupného roka je synchronizovať kalendárny rok s tropickým alebo slnečným rokom. Slnečný rok určuje čas medzi dvomi po sebe nasledujúcimi prechodmi Slnka cez bod jarnej rovnodennosti a je určený prirodzene.

 

Trvanie dní, mesiacov a roka v kalendári je však dohodnuté dohovorom, preto existujú rozdiely medzi týmito dvomi typmi merania času. Z tohto dôvodu bolo rozhodnuté pridať jeden deň v roku každé štyri roky.

K februáru sa pridáva jeden deň navyše, pretože je to najkratší mesiac. Ak by neexistovali žiadne prestupné roky, ročné obdobia by sa postupne posúvali smerom k skorším mesiacom.

Nie vždy je to každé štyri roky

V súčasnosti sa bežne používa výpočet v súlade s gregoriánskym kalendárom, ktorý bol zavedený v roku 1582 bulou pápeža Gregora XIII. Podľa nej sú priestupné roky tie, ktorých číslovanie je deliteľné 4 a nie je deliteľné 100 alebo je deliteľné 400.

Z toho vyplýva, že priestupný rok nenastáva vždy každé štyri roky. Takáto výnimka v histórii bola zaznamenaná v rokoch 1700, 1800 a 1900.

História priestupného roka

Priestupné roky začal Julius Caesar v roku 45 pred Kristom. Rimania však predpokladali, že 24. február sa opakuje dvakrát v priestupnom roku. Tento deň nazvali bissextilis, pretože 24. február v rímskom kalendári je sextus Kalendas a v priestupnom roku sa vyskytuje dvakrát.

 

V liturgickom kalendári nie je 29. február navyše, ale predpokladá sa, že je to deň medzi 23. a 24. februárom. To spôsobuje, že slávenie spomienok na svätých v katolíckej cirkvi, ktoré pripadá na 24. – 28. februára, sa presúva na ďalší deň.

29. február je ďalším dňom v gregoriánskom kalendári platnom okrem iného aj na Slovensku. Ďalšie priestupné roky budú 2028, 2032, 2036 a 2040.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd