Toto tu nebolo 20 rokov! Extrémna geomagnetická búrka kúzlila POLÁRNU ŽIARU nad celým Slovenskom

Dominik Cenkner

Vidieť polárnu žiaru na vlastné oči je sen množstva profesionálynch či amatérskych astrofotografov, ale aj bežných ľudí, ktorí sa o vesmír veľmi nezaujímajú. V piatok večer sa však takáto príležitosť naskytla prakticky každému. Polárna žiara sa totiž ukázala nad celým Slovenskom.

Už počas týždňa meteorológovia a ďalší odborníci upozorňovali, že by nad Slovenskom opäť mohla byť vidieť polárna žiara. A pôsobivý prírodný úkaz sa v piatok večer a v noci na sobotu na nebi skutočne objavil.

Podľa meteorológov je dôvodom nebývalo jasnej polárnej žiary mimoriadne eruptívna aktivita Slnka v posledných dňoch. „Počas nocí z piatku na sobotu a zo soboty na nedeľu sú šance na zaznamenanie či zbadanie polárnej žiary zo stredných zemepisných šírok, teda aj z Česka a Slovenska. Dôvodom je búrlivá aktivita Slnka, ktoré za posledný deň vyprodukovalo desať silných erupcií. Oblaky plazmy by mali zasiahnuť našu planétu v priebehu piatkových nočných hodín a spôsobiť geomagnetické búrky trvajúce pravdepodobne cez celý víkend,“ uviedol už skôr astronóm Petr Horálek z Fyzikálneho ústavu v Opave. Cituje ho web spravodajskej ČT24.

Extrémne silná geomagnetická búrka

Zem v piatok zasiahla veľmi silná geomagnetická búrka. Tá dosiahla 4. stupeň z možných piatich. Išlo teda o najsilnejšiu búrku za posledných 19 rokov.

 

Naposledy sa takto silné búrky vyskytli v roku 2005 a 2003. V spomínanom roku 2003 išlo o prelom októbra a novembra, počas ktorého si u nás pripomíname pamiatku zosnulých, avšak ostatné krajiny slávia aj Halloween.

Halloweenske geomagnetické búrky boli sériou búrok zahŕňajúcich slnečné erupcie a výrony koronálnej hmoty, ktoré sa vyskytli od polovice októbra do začiatku novembra 2003 a vrcholili okolo 28. – 29. októbra. Ovplyvnené boli satelitné systémy a komunikácia, lietadlám bolo odporučené vyhýbať sa vysokým nadmorským výškam v blízkosti polárnych oblastí a vo Švédsku došlo v dôsledku slnečnej aktivity k hodinovému výpadku elektriny. Polárne žiary boli pozorované v južných zemepisných šírkach ako Texas a v stredomorských krajinách Európy. Dvanásť transformátorov v Južnej Afrike bolo deaktivovaných a museli byť nahradené.

Polárnu žiaru sme pozorovali nad celým Slovenskom

Situácia bola v piatok večer neistá. Ukazovatele síce boli v správnych hodnotách, ale problém predstavovalo počasie. Na väčšine územia totiž prevládala oblačná až dokonca zamračená obloha.

Len postupne sa začalo od severozápadu vyjasňovať. Silná geomagnetická búrka sa však postarala o to, že polárnu žiaru nad Slovenskom bolo vidieť aj cez oblaky. Aj s obyčajným telefónom ste tak mohli spraviť krásne zábery. Ako na to sme vám prezradili v tomto článku.

Polárna žiara nabrala zelenú farbu

Spočiatku bola polárna žiara modrá až fialová, s pribúdajúcim časom naberala odtiene červenej a ružovej. Geomagnetická búrka však bola natoľko silná, že sa miestami ukázala polárna žiara v zelenej farbe.

To je skutočne v našich zemepisných šírkach vzácnosť. Svedčí to o tom, že naša planéta bojovala so slnečnými vetrami a s prísunom mohutnej koronálnej hmoty, ktorá rozrušuje magnetické pole Zeme.

Pripomeňme, že farba svetla polárnej žiary závisí od toho, na akej výške dochádza k interakcii častíc s molekulami vzduchu.

Nádherné zábery nás doslova zahltili

Po tom, čo začalo byť jasné, že polárna žiara sa na Slovensku postará o nádherné divadlo, sme vás vyzvali, aby ste nám vaše zábery posielali prostredníctvom nášho kontaktného formulára či aplikácie WhatsApp. Došli nám stovky neskutočných záberov. Výber tých najkrajších vám prinášame v našej fotogalérii v závere článku.

Chceme vás však poprosiť, aby ste svoje ďalšie zábery posielali už len do našej Facebook skupiny. Jednoducho nie je v našich silách, aby sme prechádzali ďalšie a ďalšie fotografie.

Polárna žiara nad obcou Belá nad Cirochou
Polárna žiara nad obcou Belá nad Cirochou, Ján Gajdoš

Polárna žiara nepovedala posledné slovo

Silná geomagnetická búrka bude Zem ovplyvňovať aj počas dnešného dňa. Polárnu žiaru si tak užijú aj v Amerike.

My, žiaľ, s najväčšou pravdepodobnosťou takéto šťastie mať už nebudeme. Počasie u nás totiž bude ovplyvňovať tlaková výš od severozápadu až severu, ktorá bude zasahovať do strednej Európy pričom po jej okraji bude cez Poľsko, Bielorusko a Ukrajinu postupovať smerom na juh studený front.

 

Tento front prinesie veľa oblakov aj k nám, čo nám znemožní pozorovať polárnu žiaru v takej miere, ako tomu bolo v piatok večer. Situáciu budeme pozorne sledovať. Viac prezrádza naša predpoveď počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd