Turisti pozor! V okolí Atén platí výstraha. Požiare tam vznikajú jeden po druhom

Turisti pozor! V okolí Atén platí výstraha. Požiare tam vznikajú jeden po druhom
Veronika Sádovská

V okolí Atén vznikajú jeden po druhom lesné požiare, ľudí musia evakuovať. Včera vypukli hneď dva nebezpečné požiare. Boj s plameňmi sťažoval nárazový suchý vietor.

Horúčavy a silné sucho v Grécku spôsobili, že riziko požiarov je na takmer polovici krajiny veľmi vysoké. Horúce a veterné podmienky v sobotu spôsobili, že plamene sa objavili na približne 50 nových miestach.

Ak sa chystáte do tejto krajiny na dovolenku, dávajte si veľký pozor.

 

Stovky hasičov a vysoké plamene

Dva veľké požiare vypukli v sobotu popoludní na predmestí Atén. Severne od gréckej metropoly zasahovali hasiči v pohorí Parnita, kde požiar ohrozoval národný park. Boj s plameňmi sťažoval vietor s nárazmi do 100 kilometrov za hodinu, ktorý k večeru mierne zoslabol. Na mieste bolo 200 hasičov spolu s hasičskými vrtuľníkmi.

„Početné sily na zemi vedú skutočnú bitku," povedal hovorca hasičského zboru Vasilis Vathrakogiannis v sobotu na tlačovej konferencii.

Obyvatelia okolitých miest dostali upozornenia, že môžu byť kedykoľvek požiadaní o evakuáciu a že niektoré cesty vedúce do hôr by mali byť uzavreté. V súčasnosti požiar neohrozuje obytné budovy.

K druhému požiaru došlo pri meste Aspropirgos v západnej Attike. Plamene sa rýchlo šírili a spaľovali suché lúčne rastliny a skládky. Obyvateľom dediny Nea Zoi nariadili evakuáciu na bezpečnejšie miesto.

 

Varovania sú stále v platnosti

Turisti a dovolenkári, ktorí sa chystajú do tejto obľúbenej destinácie oddýchnuť si, by mali byť upozornení na riziko veľkých požiarov. Sezóna požiarov je v plnom prúde a hoci sú v tejto oblasti v túto ročnú dobu bežné, aktuálne horúce počasie a silné sucho túto situáciu len zhoršuje.

Požiare môžu nabrať extrémne rozmery a platia aj vysoké úrovne výstrah. Pred cestou si nezabudnite skontrolovať či pre vašu oblasť neplatia vysoké výstrahy či tam aktuálne nezúri požiar.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd