Úplné zatmenie Slnka môže mať nečakaného hosťa. Bude to nebeské divadlo 2 v 1

Úplné zatmenie Slnka môže mať nečakaného hosťa. Bude to nebeské divadlo 2 v 1
Veronika Salayová

V apríli nastane veľká vesmírna udalosť, a to úplné zatmenie Slnka. K tejto vzácnej udalosti sa však pridá aj nečakaný hosť, a to zelená kométa. 

Ľudia naprieč Severnou Amerikou zažijú 8. apríla úplné zatmenie Slnka. Od západného pobrežia Mexika diagonálne smerom k východnému pobrežiu Kanady sa očakáva, že toto divadlo uvidia milióny ľudí. A títo „šťastlivci“ by dokonca mohli vidieť viac, ako očakávali.

Keď obloha počas úplného zatmenia stmavne, pozorovatelia môžu uvidieť kométu. Periodická kométa totiž môže byť dostatočne jasná na to, aby ju bolo možné vidieť počas tohto nebeského predstavenia.

Zatmenie ozvláštni kométa

Spomínaná kométa má pomenovanie 12P/Pons-Brook. Objavil ju v júli 1812 Jean-Louis Pons. Neskôr bola znovuobjavená v roku 1883 Williamom Robertom Brooksom, kým si uvedomil, že ide o rovnakú kométu ako kométa z roku 1812. Táto kométa obieha okolo Slnka každých 71 rokov a tento rok sa opäť dostane do našej blízkosti.

 

K perihéliu, teda k najbližšiemu bodu k Slnku na jeho obežnej dráhe, dôjde 21. apríla. Astronómovia dúfajú, že kométa bude dostatočne jasná na to, aby bola viditeľná voľným okom po západe slnka a potenciálne dostatočne jasná na to, aby bola viditeľná aj počas zatmenia.

Obyvatelia a návštevníci USA a Mexika, ktorí uvidia zatmenie, budú mať 4 minúty na obdivovanie udalosti, takže bude dostatok času aj na pozorovanie kométy. 

Kde počas zatmenia hľadať kométu?

Pri úplnom zatmení bude na západe Venuša, na východe by mali pozorovatelia zaznamenať Merkúr a Jupiter, a medzi týmito dvomi planétami by sa mala objaviť práve 12P/Pons-Brook kométa.

 

Kométa je aktuálne na hranici viditeľnosti voľným okom, no kým k zatmeniu dôjde, bude mať dostatok času na to, aby sa na oblohe viac rozjasnila. 

Zatmenie sa začne v mexickom štáte Sinaloa a následne ho bude môcť v USA pozorovať približne 32 miliónov ľudí, a to v línii od Texasu po New York až k východnému pobrežiu Kanady, kde zatmenie skončí. 

Na Slovensku toto úplné zatmenie Slnka 8. apríla neuvidíme.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd