Úplné zatmenie Slnka nastane už v pondelok. Slnko je ale nezvyčajne pokojné

Úplné zatmenie Slnka nastane už v pondelok. Slnko je ale nezvyčajne pokojné
Veronika Sádovská

Slnko je v posledných dňoch nezvyčajne neaktívne. Blíži sa úplné zatmenie a na oblohe sa mohlo udiať vzácne divadlo. Ešte stále ale môže naša najbližšia hviezda prekvapiť.

Až donedávna bola slnečná aktivita veľmi intenzívna, čo podnecovalo nádeje, že budeme môcť vidieť vybuchujúce slnečné erupcie počas úplného zatmenia Slnka Mesiacom. Išlo by o veľmi neobvyklý jav, ale podľa najnovších predpovedí vesmírneho počasia sa to teraz zdá skôr nepravdepodobné.

Slnko sa blíži k maximu

Slnko sa v súčasnosti blíži k slnečnému maximu, vrcholu svojho cyklu, ktorý trvá približne 11 rokov, keď sa na jeho povrchu objavujú viditeľné slnečné škvrny a prebieha množstvo aj silnejších erupcií.

 


 

Niektorí odborníci sa domnievajú, že táto fáza sa už mohla začať o rok skôr, ako sa pôvodne predpokladalo, ale s istotou to budeme vedieť povedať až spätne. A to až niekoľko mesiacov po vrchole slnečnej aktivity.

V posledných dvoch mesiacoch bola slnečná aktivita mimoriadne vysoká. Vyskytli sa gigantické slnečné škvrny, časté slnečné erupcie triedy najsilnejšej triedy X a vysoké stĺpce plazmy. Dokonca 23. marca Zem tiež zaznamenala najväčšiu geomagnetickú búrku za posledných 7 rokov po tom, čo obrovský oblak plazmy a žiarenia, známy ako výron koronálnej hmoty (CME) dosiahol našu atmosféru.

Slnko prekvapivo stíchlo

Práve teraz je však Slnko prekvapivo tiché. Na strane, ktorá je otočená k nám je len niekoľko aktívnych oblastí slnečných škvŕn, ktoré sú podľa SpaceWeather.com oveľa menšie ako to, čo sme videli v posledných týždňoch.

 


 

Orientácia magnetických polí týchto oblastí tiež naznačuje, že existuje nízka pravdepodobnosť výskytu slnečných erupcií alebo CME v nasledujúcich dňoch. Samozrejme, Slnko môže stále prekvapiť.

Zatmenie bude napriek tomu veľkolepé

Len preto, že slnečné búrky sú nepravdepodobné, neznamená to, že zatmenie bude menej veľkolepé. Vzhľadom na súčasné oslabené magnetické pole Slnka bude koróna, vonkajšia časť slnečnej atmosféry, ktorá pri pozorovaní počas zatmenia vyzerá ako aura, stále oveľa výraznejšia ako počas iných období slnečného cyklu. 

Tok žiarenia zo slnka spôsobí, že koróna bude počas zatmenia vyzerať ako „tŕnistý ježko", povedal Scott McIntosh, slnečný fyzik a zástupca riaditeľa Národného centra pre výskum atmosféry v Colorade.

Počas zatmenia bude možné pozorovať aj mnoho ďalších zaujímavých vecí, vrátane hviezd, planét a „diablovej kométy" 12P/Pons-Brooks.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd