V horúčavách netrpia len ľudia: Pre extrémne teploty umrelo vyše 150 opíc

V horúčavách netrpia len ľudia: Pre extrémne teploty umrelo vyše 150 opíc
Ema Bazhaykin

Máj bol už dvanástym najteplejším mesiacom v poradí v histórii meraní. Vyžiadal si mnoho obetí nielen na ľudských, ale aj zvieracích životoch po celom svete.

Mesiac čo mesiac láme počasie teplotné rekordy a máj sa tak stal už dvanástym mesiacom v poradí, ktorý bol globálne teplejší než ktorýkoľvek predchádzajúci máj v histórii merania. 

Vysoké teploty pritom spôsobujú mnoho nebezpečných sprievodných javov, akými sú aj suchá. Horúčavami trpia nielen ľudia, ale aj voľne žijúce zvieratá po celom svete.

V Mexiku zomrelo v dôsledku májových horúčav najmenej 157 opíc vrešťanov, ako aj stovka papagájov, netopierov a iných zvierat. 

 

Extrémne boli nielen horúčavy, ale aj suchá

Mexické ministerstvo ochrany prírody oznámilo, že podľa testov opice zomreli na úpal. Svoj podiel na ich úhyne malo aj sucho, v dôsledku ktorého v oblastiach, kde opice žijú, vyschli potoky a iné zdroje vody.

Situácia bola neúnosná a vrešťany doslova padali mŕtve zo stromov. Biológ Gilberto Pozo to vysvetlil ako synergiu faktorov: horúčavy, sucha, lesných požiarov a odlesňovania, kvôli ktorým boli opice ochudobnené o zdroje vody, tieňa a ovocia.

V máji teploty vo veľkej časti Mexika dosiahli +45 °C a o zrážok bolo menej ako normálne. Ministerstvo ochrany prírody začalo dodávať opiciam vodu a zriadilo mobilnú veterinárnu jednotku, kde sa liečilo sedem mláďat a päť dospelých opíc. 

 

Po horúcom máji prichádza úľava

Máj patrí v Mexiku medzi najhorúcejšie mesiace v roku. Po ňom však prichádza úľava v podobe obdobia dažďov.
 
Obdobie dažďov v Mexiku začína koncom mája a trvá až do septembra, kedy dažde striedajú hurikány. V júni si tak už v Mexiku užívajú príjemné počasie s priemernými dennými teplotami od +15 °C do +27 °C a s občasnými prehánkami a dažďami, ktoré určite potešia aj miestnu faunu a flóru.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd