V noci na Slovensku pribudli ďalšie centimetre snehu. Kde počítať so snežením počas pondelka?

V noci na Slovensku pribudli ďalšie centimetre snehu. Kde počítať so snežením počas pondelka?
Dominik Cenkner

Dúfali ste, že s príchodom nového pracovného týždňa dorazí aj teplejšie počasie? Žiaľ, ste na omyle. V uplynulých hodinách pribudli na Slovensku ďalšie centimetre snehu a so snežením treba počítať aj v priebehu pondelka.

Chladný charakter počasia v našej oblasti pokračuje aj naďalej. Počas víkendu sa vďaka ďalšiemu ochladeniu posunula hranica sneženia už aj do nižších polôh, okolo 400 metrov nad morom.

V nedeľu sa preto časť Slovenska zobúdzala do bieleho rána. Oveľa horšia bola situácia v susednej Českej republike, kde naplno udrela snehová kalamita.

Husté sneženie v Karlovarskom kraji dokonca lámalo stromy. Obmedzená tak musela byť železničná ale aj osobná automobilová doprava.

Zmena počasia nenastane ani s príchodom nového pracovného týždňa. Oteplenie je však už na dosah.

 

Počasie v pondelok 22. apríla

V chladnom vzduchu sa bude nad strednou Európou udržiavať výšková tlaková níž. Okrem toho k nám bude od severozápadu zasahovať okraj tlakovej výše.

V pondelok teda bude prevládať veľká oblačnosť. Len miestami, najmä k večeru, bude oblačnosti menej.

Miestami treba počítať s prehánkami alebo dažďom. Od približne 1 000 metrov nad morom, na krajnom západe a severe spočiatku už od 500 metrov, bude snežiť.

Počas dnešného dňa by tak malo spadnúť približne 5 mm zrážok. Od výšky cca 1 100 metrov sa očakáva do 5 cm snehu.

Naďalej bude chladno

Maximálna denná teplota dnes vystúpi v rozmedzí od +9 °C do +14 °C. Chladnejšie bude v Žilinskom kraji a na Spiši s teplotami od +4 °C do +9 °C.

Opäť tak budú denné teploty hlboko pod dlhodobým priemerom. V severných častiach Slovenska aj o viac ako 10 °C.

Rozdiel teplôt oproti dlhodobému priemeru
Rozdiel teplôt oproti dlhodobému priemeru, meteologix.com

Naďalej bude fúkať prevažne severný vietor s rýchlosťou 3 až 8 m/s. Na juhovýchode v nárazoch spočiatku okolo 14 m/s (50 km/h). Od vetra si oddýchnu len obyvatelia na strednom Slovensku.

Pocitová teplota tak aj vďaka vetru bude ešte o niečo nižšia oproti tej reálnej. V meteorológii sa tento termín používa na opis teploty, ktorú ľudia skutočne cítia, a nie len teploty, ktorú ukazuje teplomer. Tento jav je študovaný v oblasti aplikovanej meteorológie známej ako biometeorológia, ktorá skúma vzťahy medzi počasím a živými organizmami.

Kedy príde oteplenie?

S chladnejším charakterom počasia treba na Slovensku počítať aj v nasledujúcich dňoch tohto týždňa. Ešte aj vo štvrtok po zadnej strane tlakovej níže, ktorej stred sa bude presúvať z Poľska nad Baltské more, k nám bude od západu prúdiť chladnejší vzduch.

 

Oteplenie sa preto očakáva až počas nasledujúceho víkendu, ktorý bude posledný aprílový. Teploty sa postupne dostanú až k hodnote +23 °C. Viac prezrádza naša predpoveď počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd